settings icon
share icon
Питање

Шта значи веровати у светињу живота?

srpski
Одговор


Фраза „светиња живота" одражава веровање да, пошто је створен по Божијем лику (Постанак 1:26–27), човеков живот има уграђени свети атрибут који би увек требало заштитити и поштовати. Иако је Бог човеку дао ауторитет да убија и једе друге облике живота (Постанак 9:3), убијање људи је изричито забрањено, а казна је смрт (Постанак 9:6).

Људи су створени по Божијем лику али грех је искварио тај лик. Не постоји ништа што је уграђена светиња у грешном човеку. Светиња живота постоји не зато што смо ми дивна и добра бића, једини разлог што то важи за човека је чињеница да нас је Бог створио по Свом лику и одвојио нас од других облика живота. Иако је та слика окрњена грехом, Његов лик је и даље пристуан у човечанству. Ми смо налик Богу и због тога се према људском животу увек треба опходити са достојанством и поштовањем.

Светиња живота значи да је човек већа светиња од остатка творевине. Људски живот није свет на начин на који је Бог свет. Само је Бог свет због самог Себе. Људски живот је свет једино у смислу да је „одвојен" од осталог живота који је Бог створио. Многи примењу светињу живота на проблематику као што је абортус или еутаназија, али иако се она дефинитивно односи на њих, она иде много даље. Светиња живота би требало да нас мотивише да се боримо против свих сила зла и неправде које се одвијају против људског живота. Насиље, злостављање, угњетавање, трговина људима, и многа друга зла, такође су злочини против светиње живота.

Постоје и много бољи разлози против ових зала који су изнад светиње живота – то су навјеће запосвести. У Матеју 22:37–39 Христос каже: „А он му рече: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свом мишљу својом. Ово је највећа и прва заповест. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе." У овим заповестима видимо да би наши поступци требало да буду мотивисани љубављу према Богу и према другима. Ако волимо Бога, вреднујемо сопствени живот као део Божијег плана, чинимо Његову вољу све док се не буде десило то да се Његова воља боље остварује нашом смрћу. И волимо Његов народ и бринемо о њему (Галатима 6:10; Колошанима 3:12-15). Бринемо се за потребе старих и болесних. Штитимо друге од опасности – било да се ради о абортусу, еутаназији, трговини људима, или неким другим опасностима. Светиња живота може да буде основа, али љубав би морала да буде наша мотивација.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи веровати у светињу живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries