settings icon
share icon
Питање

Која је улога Светог Духа у нашим животима данас?

srpski
Одговор


Од свих дарова које је Бог дао човеку ниједан није већи од присуства Светог Духа. Дух има многе функције, улоге, и деловање. Прво, Он делује у срцима свих људи свуда. Исус је рекао ученицима да ће послати у свет Светог Духа да докаже „свету да има греха, и праведности, и суда” (Јован 16:7-11). Сви имају „свест о Богу“, без обзира да ли то признају или не. Дух говори о Божијим истинама људима да би их убедио правим и довољним аргументима да су грешници. Прихватање тог убеђења доводи људе до спасења.

Једном кад смо спасени и припадамо Богу Дух се усељава у наша срца заувек запечативши нас потврђујућим и убеђујућим заветом нашег вечног положаја који имамо као Његова деца. Исус је рекао да ће послати Духа да буде наш Помоћник, Утешитељ и Водич. „И ја ћу молити Оца, па ће вам дати другог помагача - утешитеља да буде са вама довека”. (Јован 14:16). Грчка реч која је овде преведна као „Саветник“ значи „онај који је послат да буде поред“ и у себи садржи идеју да је то неко ко охрабрује и поучава. Свети Дух преузима улогу да стално присуствује у срцу верника (Римљанима 8:9; 1. Коринћанима 6:19-20, 12:13). Исус је дао Духа као „надокнаду“ за своје одсуство, да би Он обављао према нама оно што би Христ радио да је остао са нама.

Између осталог, Свети Дух открива истину. Присуство Светог Духа нам омогућава да разумемо и протумачимо Божију Реч. Исус је рекао Својим ученицима да „кад он дође, Дух истине, упутиће вас у сву истину” (Јован 16:13). Он открива људском разуму целу Божију истину у односу на слављење, доктрину и хришћански живот. Он је врховни вођа који иде испред нас, указује куда треба ићи, уклања препреке, отвара разум и све ствари чини јаснима. Он указује на пут којим треба да идемо у духовним стварима. Без таквог вође сви бисмо врло лако грешили. Кључни део истине који Дух открива је да је Исус онај који је за себе рекао да јесте (Јован 15:26; 1. Коринћанима 12:3). Дух нас убеђује у Христово божанско порекло и утеловљење, његову месијанску личност, Његову патњу и смрт, Његово васкрсење и вазнесење, Његово подизање до десне стране Божије руке, и његове улоге као судије над свима. Он у свему даје славу Христу (Јован 16:14).

Још једна улога коју Свети Дух има је да је дародаваоц. Прва Коринћанима 12 описује духовне дарове који су дати верницима да би могли да делујемо као Христово тело на земљи. Сви ови дарови, и мали и велики, потичу од дародаваоца Светог Духа да бисмо могли да будемо Његови амбасадори у свету, показујући Његову благодат и прослављајући га.

Дух такође делује као онај који даје плод у нашим животима. Када почне да пребива у нама Он започиње да жање Своје плодове у нашим животима – љубав, радост, стрпљење, љубазност, верност, благост и самоконтролу (Галатима 5:22-23). Ово нису дела нашег тела које није у стању да то произведе, већ је то производ присуства Духа у нашим животима.

Сазнање да Свети Дух пребива у нашим животима, да чудесно делује, да заувек у нама пребива, и да нас никад неће оставити ни напустити даје нам велику радост и утеху. Хвала Богу за његов драгоцени дар – Светог Духа у нашим животима!Врати се на Српску страну

Која је улога Светог Духа у нашим животима данас?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries