settings icon
share icon
Питање

Какав је хришћански став о пензији?

srpski
Одговор


Хришћани који се приближавају пензији често се питају шта да раде кад се пензионишу. Да ли се хришћани пензионишу и у хришћанској служби када оду са свог радног места?

Како хришћанин треба да гледа на пензију?

1) Иако не постоји библијски принцип по коме особа треба да се пензионише када зађе у одређене године, постоји пример Левита и њихове сужбе у шатору од састанка. У 4. Мојсијевој 4. глави, Левити од 25 до 50 година избројани су за служење у шатору од састанка, док су они преко 50 морали су да се повуку из редовне службе. Ако су хтели, могли су да буду испомоћ својој браћи (4. Мојсијева 8:24-26).

2) Можемо да се пензионишемо у својој професији (чаки и у пуновременој хришћанској служби), али никад не треба да се пензионишемо у служењу Господу, иако начин служења може да се промени. Имамо пример двоје старих људи у Луки 2:25-28, Симеона и Ане, који су и у старости верно служили Богу. Ана је била удовица која је стално служила у храму у посту и молитви. У Титу 2. глави старијим људима се налаже да својим примером подучавају млађе мушкарце и жене како треба да се понашају.

3) Старија особа не би смела да траћи време на удовољавање себи. Апостол Павле каже за удовицу која живи сладострасно да је жива мртва. (1. Тимотеју 5:6). Упркос библијском савету, многи пензију изједначавају са јурњавом за задовољствима, ако је тако нешто уопште могуће. То не значи да пензионери не смеју да уживају у голфу, друштвеним ангажовањима или стварима које воле да раде. Али то не би требало да буде сврха живота ни у једној животној доби.

4) У 2. Коринћанима 12:14 пише да родитељ треба да стиче блага за своју децу. Али највеће благо које неко може да остави свом потомству је духовно наследство које ће се пренети на децу, унуке и праунуке. Генерације наследника биле су под утицајем молитви својих предака.

Хришћанин се никада не пензионише у Христовој служби, само мења адресу радног места. Све у свему, када особа дође до година за пензију, професија се мења, али служење Господу остаје исто. Често баш старији људи због свог дугог животног искуства с Богом могу да посведоче о библијским истинама и пренесу их на друге. У зрелом добу, молитва псалмисте би требало да буде и наша молитва: “Ни у старости и кад оседех немој ме оставити, Боже, еда бих казивао мишицу Твоју наслеђу, свој омладини силу Твоју” (Псалам 71:18).Врати се на Српску страну

Какав је хришћански став о пензији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries