settings icon
share icon
Питање

Да ли је религија узрок већине ратова?

srpski
Одговор


Сигурно је да је већина конфликата у историји била привидно вођена из религиозних разлога, у које су биле укључене многе религије. На пример, у хришћанству, ево неколико њих:

• Крсташки ратови — Низ кампања од једанаестог до тринаестог века са циљем да се поврати Света Земља од Муслиманских освајача и помагање Византинском Царству

• Француски религиозни ратови – Низ ратова у Француској током 16. века између католика и француских протестаната

• Тридесетогодишњи рат – још један рат између католика и протестаната током седамнаестог века у делу који сад припада Немачкој

Ово није детаљан списак. Уз то, могли бисмо додати Тајпиншки устанак и Невоље у Северној Ирској. Хришћанство је сигурно било фактор у многим конфликтима током своје двехиљадугодишње историје.

У Исламу, видимо концепт јихад, или „свети рат". Реч јихад је дословно значила „борба", али концепт је био коришћен да опише борбе у ширењу и одбрани Исламске територије. Готово непрекидно ратно стање на Блиском Истоку током последњх пола века сигурно је допринело идеји да је религија била узрок многих ратова. Септембар 11., напад на Сједињене Државе је био виђен као јихад против „Великог Сотоне" Америке, које су у Исламским очима биле синоним за хришћанство. У Јудаизму, освајачки ратови забележени у Старом завету (посебно у књизи Исус Навин) на Божију заповест, освојили су Обећану Земљу.

Поента би требало да буде очигледна да религија сигурно игра улогу у многим ратвима у људској историји. Међутм, да ли ово доказује да су у праву критчари религије да су саме религије узрок ратова? Одговор је „да" и „не". „Да" у смислу да је религија, као секундарни узрок, бар површно гледано, била покретач многих конфликата. Међутм, одговор је „не", у смислу да религија није никада била примарни узрок рата.

Да бисмо приказали ову поенту, погледајмо двадесети век. Према свим извештајима, 20. век је био најкрвавији век од свих у људској историји. Два главна велика рата, који нису имали никакве везе са религијом, Јеврејски Холокауст, и Комунистичка револуција у Русији, Кини, Североисточној Азији и Куби, резултирале са неких 50-70 милиона мртвих (неки тврде и 100 милиона). Једна ствар коју ови конфликти и геноциди имају заједничко је да чињеница да су били идеолошки, не религиозни, у својој природи. Лако бисмо могли да тврдимо да је више људи током људске историје умрло ради идеологије него религије. Комунистчка идеологија захтева власт над људима. Нацистичка идеологија захетва елиминацију „инфериорних" раса. Само ове две идеологије су одговорне за смрт милиона људи, и религија нема никакве везе са тим. У ствари, комунизам је по дефиницији атеистичка идеологија.

Религија и идеологија су обе секундарни узроци рата. Међутим, основни узрок свих ратова је грех. Погледај наредне стихове:

„Откуда ратови и откуда борбе међу вама? Не долазе ли од ваших наслада које се боре у вашим удовима? Жудите — и немате, убијате и завидите — и не можете да постигнете, борите се и војујете; немате зато што не иштете. Ви иштете и не примате, зато што зло иштете, — да у својим сластима потрошите." (Јаковљева 4:1-3)

„Јер из срца излазе зле мисли, убијства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочанства, хуле. То каља човека." (Матеја 15:19).

„Срце је изнад свега преварљиво и опако, ко га може познати?" (Јеремија 17:9).

„Господ виде да су све мисли и неваљдалство људи велико на земљи, и да су све мисли срца њихова увек само ка злу управљене" (Постање 6:5).

Шта првенствено Библија говори о основном разлогу за рат? То су наша зла срца. Религија и идеологија су једноставно само средства преко којих испољавамо зло у својим срцима. Мислити да ако бисмо могли, као што то чине неки истакнути атеисти, уклонимо наше „непрактичне потребе за религијом", и некако створимо мирније друштво је погрешно виђење људске природе. Реалност је да права религија одржава човечанство под контролом и без ње, зло и грех би суверено владали.

Чак и са утицајем праве религије, хришћанства, никада нећемо видети прави мир у ово доба. Нема дана без сукоба негде у свету. Једини лек за рат је Принц Мира, Исус Христос! Када се Христос врати, као што је обећао, он ће завршити ово доба и успоставити вечни мир:

„Он ће бити народима судија, одабраник многих народа. Од мачева својих коваће раонике и српове од копаља својих; неће више народ мач на народ вадити, нити ће се више боју учити" (Исаија 2:4).Врати се на Српску страну

Да ли је религија узрок већине ратова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries