settings icon
share icon
Питање

Каква је разлика између религије и духовности?

srpski
Одговор


Пре него што испитамо разлике између религије и духовности, треба да дефинишемо ова два термина. Религију можемо дефинисати као “веру у Бога или богове који захтевају обожавање, а то се обично изражава понашањем и ритуалима” или “одређени систем веровања, клањања итд. који углавном укључује етички код”. Духовност можемо дефинисати као “особину или чињеничну духовност, нефизичко стање” или “доминантан духовни карактер који се изражава начином мишљења, животним стилом итд; духовна склоност или нота”. Укратко, религија је скуп правила и ритуала који приближавају особу Богу, а духовност је усредсређеност на духовне ствари и духовни свет уместо на физичке тј. земаљске ствари.

Најувреженија заблуда о религији је да је хришћанство само још једна у низу религија попут ислама, јудаизма, хиндуизма и сл. Нажалост, многи који тврде да су хришћани практикују хришћанство као религију. За многе оно није ништа више од скупа правила и ритуала које човек мора практиковати да би после смрти отишао у небо. То није право хришћанство. Право хришћанство није религија већ добар однос са Богом који је последица вере и признања да је Исус Спаситељ и Месија. Хришћанство има своје ритуале (крштење, причест) и има своја правила (не убиј, волите једни друге и сл.). Међутим, ти ритуали и правила нису срж хришћанства, већ су ишод спасења. Када примимо спасење у Исусу Христу, треба да се крстимо и на тај начин прокламујемо своју веру. Узимамо причест у знак сећања на Христову жртву. Следимо правила због љубави према Богу и захвалности за оно што је учинио за нас.

Најувреженија заблуда о духовности је да се она јавља у многим облицима и да су сви они оправдани. Медитација у необичним положајима тела, заједништво са природом, комуницирање са духовима и сл. можда делује духовно, али таква духовност је лажна. Права духовност је када нека особа има у себи Светог Духа, што је последица спасења у Исусу Христу. Права духовност су плодови које Свети Дух рађа у животу такве особе, а то су љубав, радост, мир, дуготрпљење, честитост, доброта, вера, кротост и уздржљивост (Галатима 5:22-23). Духовност је стремљење ка томе да се буде што више налик Богу који је дух (Јован 4:24) и обликовање карактера према његовом (Римљанима 12:1-2).

Оно што је заједничко религији и духовности је то да обе могу да постану погрешан метод за успостављање односа са Богом. Религија лако може да замени прави однос са Богом ритуалима који не одражавају став срца. Духовност може да замени однос са Богом везом са светом духова. Обе могу да буду лажни путеви ка Богу, а често то и јесу. У исто време, религија може да буде корисна у смислу да указује на чињеницу да Бог постоји и да имамо одговорност према њему. Једина вредност религије је у томе што показује да смо грешни и да нам је потребан Спаситељ. Вредност духовности је у томе што показује да не постоји само физички свет. Људи нису само материјална бића, они имају и душу и дух. Окружени смо духовним светом чијег присуства треба да будемо свесни. Права вредност духовности је у томе што указује на чињеницу да осим физичког света постоји нешто или неко с ким треба да се повежемо.

Исус Христос је испуњење и религије и духовности. Он је тај према коме имамо одговорност и на кога указује религија. С њим треба да се повежемо, што и јесте циљ праве духовности.Врати се на Српску страну

Каква је разлика између религије и духовности?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries