settings icon
share icon
Питање

Који је смисао хришћанског искупљења?

srpski
Одговор


Svima je potrebno iskupljenje. Naše prirodno stanje karakteriše krivica: „Svi su zgrešili i lišeni su slave Božije“ (Rimljanima 3:23). Hrišćansko iskupljenje nas je oslobodilo krivice, pošto smo opravdani „za badava - njegovom blagodaću - na osnovu iskupljenja u Hristu Isusu” (Rimljanima 3:24).

Blagodati iskupljenja uključuju večni život (Otkrivenje 5:9-10), oproštaj greha (Efescima 1:7), pravednost (Rimljanima 5:17), slobodu od prokletstva zakona (Galatima 3:13), usvajanje u Božiju porodicu (Galatima 4:5), izbavljenje iz okova greha (Titu 2:14; 1. Petrova 1:14-18), mir sa Bogom (Kološanima 1:18-20), i ispunjenje Svetim Duhom (1. Korinćanima 6:19-20). Po tome onaj koji je iskupljen znači da mu je oprošteno, da je svet, opravdan, slobodan, usvojen i pomiren. Pogledaj takođe Psalam 130:7-8; Luka 2:38; i Dela 20:28.

Reč iskupiti znači „platiti i izbaviti“. Izraz se koristio posebno u odnosu na kupovinu slobode jednog roba. Primena ovog izraza na Hristovu smrt na krstu prilično govori sama po sebi. Ako smo iskupljeni, tada je naše prethodno stanje bilo ropstvo. Bog je kupio našu slobodu i više nismo u ropstvu greha ili starozavetnog zakona. Metaforično korišćenje reči „iskupljenje“ je pouka iz stihova u Galatima 3:13 i 4:5.

U vezi sa hrišćanskim konceptom iskupljenja je i reč otkup. Isus je platio naše oslobođenje od greha i njegovih posledica (Matej 20:28; 1. Timoteju 2:6). Njegova smrt je bila zamena za naš život. U stvari, Pismo sasvim jasno govori da je otkupljenje moguće samo „putem Njegove krvi“, to jest, njegove smrti (Kološanima 1:14).

Nebeske ulice će biti prepune bivših robova koji bez svoje zasluge otkrivaju da su iskupljeni, da im je oprošteno i da su slobodni. Robovi greha su postali sveci. Nije ni čudo što ćemo pevati novu pesmu, pesmu slave Otkupitelju koji je bio zaklan (Otkrivenje 5:9). Bili smo robovi greha, osuđeni na večnu odvojenost od Boga. Isus je platio cenu za naš otkup, iskupio nas i zbog toga smo oslobođeni od ropstva grehu i zauvek spaseni od posledica tog greha.Врати се на Српску страну

Који је смисао хришћанског искупљења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries