settings icon
share icon
Питање

Ко је био прави историјски Исус?

srpski
Одговор


Несумњиво, једно од најчешће постављаних питања је „Ко је био Исус?” Несумњиво је и да Исус убедљиво најпризнатије име у свету. Једна трећина становништва планете – око 2, 5 милијарде људи- себе називају хришћанима. Ислам, који чини 1,5 милијарда људи, у ствари признаје Христа као другог највећег пророка после Мухамеда. Од преосталих 3,2 милијарде људи (око половине светског становништва), већина је или чула о имену Исус или зна за Њега.

Уколико би неко желео да сажме Исусов живот од Његовог рођења до смрти, то би било прилично оскудно. Дете је јеврејских родитеља из Витлејема, малог града јужно од Јерусалима, док је територија била под римском окупацијом. Родитељи су му се преселили северно од Назарета, где је одрастао; зато га знамо као „Исуса из Назарета”. Његов отац био је столар, тако да је и Исус највероватније научио занат од малих ногу. Око тридесете године живота, Он је започео Своју јавну службу. Изабрао је неколицину људи сумњиве репутације за Своје ученике и службовао у Капернауму, великом рибарском селу и трговачком центру на обали Галилејског језера. Одатле је путовао и проповедао по региону Галилеје, често крећући се међу многобошцима и Самарићанима комшијама и повремено путовао у Јерусалим.

Исусова необична подучавања и методолија многе је запањивала и бринула. Његова револуционарна порука, удружена са невероватним чудима и исцељењима побрала је велики број следбеника. Његова популарност међу становништвом је убрзано расла, а ишод тога је било да су га приметили и ушанчене вође јеврејске вере. Ускоро, те вође постале су љубоморне и мрзеле су Његов успех. Многе од тих вођа сматрали су да су Његова учења увредљивим и осећали су да су њихове установљене религијске традиције и ритуали угрожени. Они су убрзо ковали заверу са римским владарима да га убију. У то време, један од Исусових ученика издао Га је јеврејским вођама за тричаву суму новца. Убрзо после тога, био је ухапшен, изрежирана је, у великој брзини, серија имитација суђења и по кратком поступку је убијен, распећем.

Али, као ни за једног другог у историји, Исусова смрт није била крај Његове приче; била је, у ствари, почетак. Хришћанство постоји једино због оног што се десило пошто је Исус умро. Три дана после Његове смрти, Његови ученици и многи други почели су да тврде да се Он вратио из мртвих у живот. Његова гробница пронађена је празна, тело је нестало и многи су посведочили да су Га видели, на различитим локацијама и у различитим околностима.

Као резултат свега овог, људи су почели да тврде да је Исус Христос или Месија. Они су тврдили да је Његово васкрсење потврдило поруку опроштења греха кроз Његову жртву. У почетку, они су објављивали ову добру вест, познату као еванђеље, у Јерусалиму, истом граду где је погубљен. Ово ново следбеништво ускоро је постало познато као Пут (види Дела 9:2, 19:9, 23, 24:22) и брзо се ширило. У кратком временском периоду, ова еванђеоска порука вере проширила се и ван тог региона и дошла је све до Рима, као и до најдаљих делова тог пространог царства.

Исус је, несумљиво, имао огроман утицај на историју света. На питање о „стварном историјском Исусу” може најбоље да се одговори ако се проучава Исусов утицај на историју. Једино објашњење о неупоредивом утицају који је Исус имао јесте да је Он био много више од човека. Исус је био и јесте, баш оно што Библија каже да јесте – Бог који је постао човек. Једино Бог који је створио свет и контролише ток историје може да, тако драстично, утиче на свет.

Врати се на Српску страну

Ко је био прави историјски Исус?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries