settings icon
share icon
Питање

На који начин мој лични, приватни грех утиче на друге?

srpski
Одговор


Када би живео на острву у сред мора, тада можда твој приватни грех не би утицао ни на кога осим тебе. Међутим, као што стоји у изреци „нико није острво", постоји велика вероватноћа да имаш породицу или бар пријатеље и познанике са којима си у контакту на редовној основи. На све њих ће грех утицати на неки начин јер грех има своје последице (Римљанима 6:23). То је принцип који следи образац који је постављен при стварању света. Све што је створено има семе које размножава себе према својој „врсти" (Постање 1:11,21,25). Другим речима, не садиш кукуруз и очекујеш да пожњеш цвеклу. Не можеш да „садиш" грех – чак ни приватни – а да не очекујеш да ћеш пожњети жетву последица. А последице имају начин да се проспу на све и свакога ко дође у контакт са нама због другог принципа који се зове „друштво". То значи да они који су око тебе могу да буду било благословени било повређени дружећи се са тобом и изборима које правиш, како приватно тако и јавно.

Човек само треба да погледа недавне скандале који су укључили славне еванђеоске вође да би видео ефекат других на „приватне" грехове. Једном када се открију, а Библија нам каже: „Знајте да ће ваш грех

вас стићи" (Бројеви 32:23) – породице, пријатељи, конгрегације и хришћанска заједница у целини биће оштећена. И оно што је још горе, Христово дело ће бити оштећено јер ће нам се неверници подсмевати и подругивати и скрнавити Његово име. Можда изгледа да људи греше без видљивих последица, али оно што је сада тајна једног дана ће бити видљиво. „Јер нема ничег тајног што неће изићи на јавност, нити чега прикривеног што се неће дознати и изићи на видело." (Лука 8:17). Да ли искрено можеш да кажеш да ни на кога не би утицао твој грех када би се за њега сазнало?

Грех у тајности производи кривицу, а кривица има начин да нас промени. Други виде те промене и оне утичу на њих. Можда супруга, на пример, није свесна да јој је муж зависник о порногафији, али његова зависност води у тајновиту кривицу и промену става према њој као сексуалном партнеру. Она запажа те промене и размишља о могућем узроку – он сматра да је непривлачна, не воли је више, или има љубавну везу. Иако ништа од овог није тачно последице његовог „приватног" греха њу потенцијално уништавају, њихов брак и породицу, чак и ако се никада не открије ова тајна.

Ево још једног принципа који треба размотрити. „А ти када се молиш, уђи у своју собу, затвори врата своја и помоли се Оцу своме у тајности; и Отац твој који гледа у тајности испуниће ти… А ти када постиш… да се не покажеш људима да постиш, него Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који гледа у тајности узвратиће ти (Матеја 6:6, 18). Када расуђујемо на основу Писма, овде можемо да видимо принцип који може да се примени и на позитиван и на негативан начин. Оно што радимо у тајности, Бог ће јавно наградити. Ако се молимо и постимо Господу, награђени смо смо. Тако да је логично да ако грешимо у тајности да ћемо такође бити јавно „награђени". У сваком случају,Бог види и зна за наш грех, било приватни или јавни, и Он грех неће оставити некажњен.

Највећа последица за приватни, лични грех је за наше смртне душе. Језекиљ 18:4 каже да ће душа која греши умрети, а Римљанима 6:23 каже нам да је плата за грех смрт. Овде се говори о особи која је природни, навикнути грешник који нема добробити новог живота. За наново рођено Божије дете – оно које је прихватило Господа Исуса Христа као Спаситеља – постоји мерило за понашање, како лично, тако и јавно: „Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију." (1. Коринћанима 10:31). Наново рођено Божије дете има жељу да живи и прослави Бога, иако постоје времена када када можемо да паднемо, Бог нам је омогућио да будемо у заједништву са Њим. Обећао је да „Ако исповедамо своје грехе, он је веран и праведан — да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности." (1. Јованова 1:9).

EnglishВрати се на Српску страну

На који начин мој лични, приватни грех утиче на друге?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries