settings icon
share icon
Питање

Ако пар зачне дете пре брака, да ли мора да се венча?

srpski
Одговор


Секс пре брака је постао толико уобичајен у нашем друштву, чак до тачке да се очекује, да многи хришћани и не сматрају да је то грех. Наша култура сматра да људи немају ту количину самоконтроле која је потребна да се уздрже од секса до брака, тако да им је та идеја постала нереална. Међутим, Божија реч се не мења, и Библија нам каже да је секс ван брака неморалан (Матеја 15:19; 1. Коринћанима 6:9, 6:13, 7:2; 2. Коринћанима 12:21; Галатима 5:19; Ефежанима 5:3).

Свака особа која је постала наново рођени хришћанин тако што је поверовала и поуздала се у Христа више не припада себи. Прва Коринћанима посланица 6:18-20 каже: „Избегавајте блуд. Сваки грех, који човек чини, ван тела је; а блудник греши против свог сопственог тела. Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом."

Одбацивање Божијег плана за брак, секс и породицу увек има за ишод ову врсту духовних или физичких последица: жалошћење Светог Духа (Ефежанима 4:30), кривицу, стид, кајање, губитак самопоштовања и поштовања према другима, поделу у породицама и међу верницима, лош пример, бол за будуће брачне партнере, нежељене трудноће, абортус, и сексуално преносиве болести. Бог је наменио секс за интимни израз љубави и посвећености, који би требало да поделе само муж и жена. Секс који се своди само на физичко задовољство оштећује духовност и одвлачи нас од заједништва са Богом.

Сви они који су направили грешку практикујући секс ван брака могу да добију опроштај, чак и ако је грешка довела до нежељене трудноће. 1. Јованова каже 1:9: „Ако исповедамо своје грехе, он је веран и праведан — да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности". То ме значи да ће Бог уклонити последице наших поступака, већ да може да нас духовно обнови ако исповедимо и покајемо се за своје грехе. То значи да се окренемо од греха и посветимо се љубави и служењу Христу.

Постоје неки случајеви у којима би било мудро венчати се пре него што се роди беба. Ако посвећени пар који је већ планирао брак почини блуд који има за ишод трудноћу, вероватно би било лакше за породицу и дете да се венчају пре него што се дете роди. Међутим, ако пар који није посвећен почини исти грех, венчање неће исправити ништа пред Богом. У таквој ситуацији, брак би их само довео до развода. Библија не говори о томе да ли би људи требало да се венчају под овим околностима, иако су оба родитеља дужна да обезбеђују за дете све што му је потребно у емотивном, духовном и финансијском смислу.

Нико од нас својим делима не може да се оправда пред Богом. Спасени смо само по вери, поуздајући се у Исуса Христа ради спасења од греха. Библија каже: „Смрт је, наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је — вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем" (Римљанима 6:23). Бог не жели да сами исправимо своје грешке, Он жели да му дамо своје срце. Предајући своју вољу и покоравајући се сувереном Богу можемо да будемо сигурни у испуњен живот на земљи и место на небу за целу вечност.

EnglishВрати се на Српску страну

Ако пар зачне дете пре брака, да ли мора да се венча?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries