settings icon
share icon
Питање

Шта је молитвена шетња? Да ли је библијски ићи у молитвену шетњу?

srpski
Одговор


Молитвена шетња је молитва на одређеном месту, врста заступничке молитве која укључује одлазак на одређено место или поред њега. Неки људи верују да им близина одређене локације омогућава да се много боље и јасније моле. Молитвену шетњу практикују појединци, групе, па чак и целе цркве. Она може да буде кратка и да обухвата један блок зграда, или да буде дугачка и по неколико километара. Идеја је да се укључи свих пет чула – вид, слух, мирис, укус и додир – како би се код заступника појачало разумевање молитвених потреба.

На пример, ако се шеташ по свом крају тражећи за шта да се молиш, можеш да наиђеш на руинирану кућу са неуредним околишем. То би могло да те потакне да се молиш за физичко и духовно здравље људи који станују тамо. Неке групе верника иду у молитвене шетње око школа упућујући молитве за наставнике и ученике, за њихову сигурност и мир, као и за то да ђавоља лукавства буду осујећена у одређеној школи. Неки људи сматрају да им је концентрација и моллитва много боља кад се налазе у близини људи и места за које се моле.

Молитвена шетња је релативно нов феномен чије порекло није сасвим познато. Не постоји библијски пример за то али, узмемо ли у обзир да је пешачење у библијско време било најраспростањенији начин транспорта, логично је да су људи тада пешачили и молили се у исто време. Ипак, не постоји непосредна заповест да треба да идемо у молитвене шетње. Веровање да су вредније оне молитве које су изречене у одређеном окружењу или положају није по Светом писму. Да кажем још и ово: док ми осећамо потребу да будемо у близини места или неке ситуације да бисмо се боље молили, наш небески Отац који се налази свуда и у свако време, зна тачно све потребе и испуниће их по својој савршеној вољи и у време које је одређено за то. То што нам он допушта да кроз молитву будемо део његових планова је за нашу добробит, а не његову.

Заповеђено нам је да се молимо без престанка (1. Солуњанима 5:17). С обзиром да нам је ходање део свакодневне рутине, и молитва без престанка је несумњиво једним својим делом моливена шетња. Бог чује молитве свих који су у Христу (Јован 15:7) без обзира на време, место или положај. И, да додам и ово на крају, не постоји забрана за молитвену шетњу, па зато вреди размислити о свему ономе што нас подстиче на молитву.Врати се на Српску страну

Шта је молитвена шетња? Да ли је библијски ићи у молитвену шетњу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries