settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о порнографији? Да ли је гледање порнографије грех?

srpski
Одговор


До сада, термини који су најчешће тражени на интернету се односе на порнографију. Порнографија се ужасно шири у свету данас. Можда више него у било чему другом, Сатана је успео да од секса направи нешто изопачено и перверзно. Он је узео нешто што је било исправно и добро (секс пун љубави између мужа и жене) и заменио га пожудом, порнографијом, преваром, силовањем и хомосексуалношћу. Порнографија је само први корак на веома клизавој низбрдици зла и неморалности који се непрестано повећавају (Римљанима 6:19). Баш као што наркоман има потребу да конзумира све веће количине јаче дроге, тако и порнографија увлачи особу у тврду сексуалну зависност и безбожне жеље.

Три главне категорије греха су: пожуда тела, пожуда очију, и понос живота (Прва Јованова 2:16). Порнографија дефинитивно узрокује пожуду тела, и непорециво је пожуда за наше очи. Порнографија дефинитивно не спада у категорију ствари о којима треба размишљати: “Уосталом, браћо, што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год је на добром гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала, на то мислите” (Филипљанима 4:8). Порнографија је адиктивна (Прва Коринћанима 6:12; Друга Петрова 2:19), уништавајућа (Приче Соломонове 6:25-28; Језекиљ 20:30; Ефесцима 4:19), и води до повећања зла (Римљанима 6:19). Да жудимо да другим људима у свом уму (што је основа порнографије) је увреда према Богу (Матеј 5:28). Када порнографија постане свакодневна навика која карактерише нечије бивствовање, то указује да особа није спашена (Прва Коринћанима 6:9).

Ако постоји једна ствар коју бих хтео да променим у свом животу пре него да постанем хришћанин, то би било гледање порнографије. Хвала Богу – Он може и даће победу. Да ли гледаш порнографију и желиш да будеш слободан од ње? Ево неких корака ка победи: (1) Исповеди свој грех Богу (Прва Јованова 1:9). (2) Моли се Богу да те очисти, обнови и преобрази твој ум (Римљанима 12:2). (3) Помоли Бога да твој ум испуни са стихом из Филипљана 4:8. (4) Научите да поседујете своје тело у светости (Прва Солуњанима 4:3-4). (5) Научите шта је право значење секса и ослоните се само на вашег супружника да испуни ваше потребе (Прва Коринћанима 7:1-5). (6) Швати да ако ходаш у Духу, нећеш испунити пожуду тела (Галатима 5:16). (7) Преузми практичне кораке којима ћеш умањити своје излагање графичким сликама (т.ј. инсталирај програм за блокирање порнографије на свом компјутеру, ограничи употербу телевизије и видеа, нађи другог хришћанина који ће се молити за тебе и који ће те држати одговорним —твог супружника ако си у браку).Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о порнографији? Да ли је гледање порнографије грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries