settings icon
share icon
Питање

Шта Свето писмо говори у вези са контролом популације?

srpski
Одговор


Свето писмо ништа не говори о контроли популције. Напротив, људима је дата заповест: „плодите се и множите се" (Постанак 1:22, 28). Псалам 127:3–5 каже да су деца наслеђе од Господа и да је плод утробе награда од Бога.

У време када је овај текст писан, постоји је отприлике 7,1 милијарди људи на свету. Само држава Тексас, САД, има површину од око 7.5 билиона квадратних стопа. То значи да би, теоретски, сви људи на свету могли да стану у државу Тексас, и свака особа би имала 1056 квадратних стопа за животни простор, тј, 4224 квадратне стопе за четворочлану породицу! Неко ће можда рећи да проблем није у великом броју људи, већ недостатку хране, воде, итд, и могућности да се они допреме.

Ако би цела светска популација могла да стане у државу Тексас, замислите колико би простора било ако би се популација распоредила по целим Сједињем државама. То би омогућило обиље животног простора, плус приступ води, обрадивој земљи, путевима и осталој инфраструктури.

Постоје, наравно, области у Сједњеним државама које нису за живот. Међутим, има много места широм света са обиљем плодне земље и свеже воде за пиће. У суштини, није потребно „контролисати" популацију.

Они који се залажу за контролу популације обично подржавају безбожне методе, као што је абортус, еутаназија и присилна стерилизација. Планови као што је присилан абортус у директној су супротности са учењем Светог писма о светости људског живота. Заговорници контроле популације гурају своју политику која има за претпоставку да постоји превише људи, док се занемарује прави проблем.

Проблем није ни у величини популације нити доступним ресурсима, већ је проблем грех. Себични, грешни, људи гладни моћи злоупотребили су Божију творевину. Божија намера је да човек има власт над остатком творевине (Постанак 1:26). Људи би требало да буду старатељи на земљи, а 1. Коринћанима 4:2 додаје: „А од управитеља се уосталом тражи да се сваки веран нађе". Нажалост, корумпиране власти, уместо да се понашају као поуздани управитељи над ресурсима своје земље, често нагомилавају храну, злоупотребљавају ресурсе и траће новац уместо да се постарају да им народ не буде гладан. Такође, велике корпорације се боре да имају све већу контролу над изворима хране и радије склапају уносне послове, уместо да служе друштву.

Библијска порука за проблем „пренасељености" није да се смањи број људи, већ да се људи довољно поштују да се обезбеде средства за њихове потребе (погледај Марко 12:31). Похлепа, жеља за моћи и непромишљеност доводе до злоупотребе средстава, и патње милиона људи.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Свето писмо говори у вези са контролом популације?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries