settings icon
share icon
Питање

Да ли треба да слушамо наше пастире?

srpski
Одговор


Стих који говори најдиректније у вези са овим питањем налази се у Јеврејима 13:17: „Будите послушни својим старешинама и покоравајте се, јер они бдију над вашим душама као они који ће за то одговарати; да они то чине с радошћу а не уздишући, јер вам ово не би било од користи".

Пастири су дубоко повређени када виде да људи игноришу савет од Бога који они деле. Када људи игноришу Божију Реч, они не чине то само на уштрб себи, већ и другима око њих. Млади људи склони су да занемаре савете својих старешина, чинећи грешку тиме што верују сопстеној мудрости или слушајући своје срце. Побожни пастир дели савете из Божије Речи, јер жели да служи Богу и да нахрани стадо духовном храном која ће за резултат имати изобилан живот који је Исус обећао (Јован 10:10б).

Насупрот побожном пастиру је „лажни пастир" који нема на уму добробит свог стада, већ је више заинтересован да одржи контролу или да господари над другима или онај који не проучава Божију Реч, па тако подучава људске заповести уместо Божијих. Фарисеји током Исусовог времена били су криви јер су били „слепе вође" (Матеј 15:14). Упозорења о лажним учитељима понављају се у Делима, Посланицама и Откривењу. Због постојања ових саможивих вођа, постоје времена када не послушамо човека да бисмо послушали Бога (Дела 4:18-20). Међутим, оптужбе против црквеног вође не треба да се олако изговарају и треба да их подржи више сведока (1. Тимотеју 5:19).

Побожни пастири су злата вредни. Обично много раде, али нису добро плаћени. Они носе огромну одговорност, како каже у Јеврејима 13:17 – једног дана морају да положе рачун Богу за своје службе. Прва Петрова 5:1-4 указује да они не треба да буду диктатори, већ треба да дају пример другима и имају здраву науку (1. Тимотеју 4:16) у понизности срца. Као Павле , треба да буду као мајке дојиље који ће истински волети своју децу. Побожни пастири су вољни да дају себе за своје стадо и да владају са благошћу (1. Солуњанима 2:7-12; Јован 10:11). Њих карактерише искрена оданост Речи и молитви (Дела 6:4), тако да могу да владају у Божијој сили и мудрости и да пруже цркви духовно месо да би произвели здраве и горуће хришћане. Ако је ово опис твог пастира (или приближан опис, јер ниједан човек на земљи није савршен), он је вредан „дупле части" и послушности, јер објављује јасно Божије учење (1. Тимотеју 5:17).

Тако, одговор на ово питање је потврдан, треба да слушамо наше пастире. Треба такође да се увек молимо за њих, тражећи од Бога да им да мудрост, понизност, љубав за стадо и заштиту док они штите оне за које брину.Врати се на Српску страну

Да ли треба да слушамо наше пастире?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries