settings icon
share icon
Питање

Да ли формално библијско образовање треба да буде услов за мушкарца пре него што може да служи као пастир?

srpski
Одговор


Апостол Павле нам говори у Ефесцима 4:11-12, да, када човек служи као евангелиста, пастир или учитељ, његов позив је, у ствари, дар од Бога за рад у цркви. Сврха духовних дарова је да опреми чланове цкрве за службу Богу. Сврха теолошког образовања је да припреми за службу оне који теже да имају службу вођства у раду за Господа. Павле упућује Тимотеја, као и нас данас, да припреми мушкарце за такве улоге вођства у цркви: „И што си чуо од мене пред многим сведоцима, то повери верним људима, који ће бити кадри и друге поучити" (2. Тимотеју 2:2).

Формално библијско образовање помаже да се осигура не само одржавање службе Божије Речи, већ и њено цветање у цркви. Први указатељ да неко ко тежи да буде старешина, бискуп или пастор има позив од Бога за ту службу јесте жеља. Павле нам говори: „Истинита је ова реч: ко жели епископство, лепу службу жели″ (1. Тимотеју 3:1). Када је неко убеђен да има позив да служи Божијој Речи, он треба да истражује своје дарове и припреми се да одговори на тај позив. Ово је један од разлога постојања теолошких семинара и хришћанских универзитета и разлога зашто је тежња за формалним образовањем можда у складу са позивом те особе. У исто време, иако формално библијско образовање јесте битно и вредно, Бог може да оспособи човека без формалног образовања да, такође, буде одличан пастир или старешина.

Господњи позив за рад у служби није само за цркву, већ и кроз цркву. Млади људи треба да буду охрабрени да траже такав позив, као што Павле говори Тимотеју (1. Тимотеју 3:1). Али, идеално, крајња потврда мора да буде од цркве која и обучава и тестира дарове који су потребни за службу. Службеници речи су амбасадори за Христа, Главу Цркве. Проповедати еванђеље и позивати изгубљене на спасење значи вежбати употребу кључева небеског царства (види Матеј 16:19). Овај задатак не може да се извршава без Христове власти. То је кључна служба цркве и главни разлог да се стекне теолошко образовање.

Постоје и други разлози зашто је теолошко образовање битно. Несумњиво да ће обогаћивање нечијег образовања, посебно на нивоу факултета, додати потпуно нову димензију на нечије опште библијско знање. Пошто Библија има једну сједињену, складну истину, тражи се једно интензивно проучавање системске теологије, било да се дешава на нивоу формалног образовања или не. Место проучавања није ни приближно толико битно као сам Учитељ – Божији Дух који улива студенту знање, силу или мудрост.

Теолошко образовање може да буде драгоцено и у процесу сазревања. Три или четири године образовања ће, у великој мери, побољшати друштвену зрелост особе, његову спобност да разуме људе и повезује се са њима и њиховим потребама. Такође, постоји и ментална зрелост неопходна данашњим проповедницима која, просто, није присутна код већине људи када имају 21 или 22 године. Ово укључује његов став према служби, породици и животу уопште. Успешно теолошко образовање ће доста помоћи способности појединца да доноси одлуке, као и да разазна Божију вољу.

Још један разлог да се стекне солидно теолошко образовање је да се буде боље опремљен за суочавање са данашњим комплексним питањима. Црквени вођа мора да зна када да каже „да" или „не" многим позивима да се придружи заједничким подухватима разних врста. Убеђења заснована на знању у вези са тим областима су неопходна да би се одржала истина, а добро библијско образовање сигурно може да помогне да се успоставе јака, библијска убеђења.

Најзад, без обзира на пастирову припадност цркви, у реду је поседовати темељно образовање у вези са црквеном историјом, уређењем и карактеристикама. За доношење одлуке о похађању теолошког семинара или хришћанског универзитета потребна је молитва и саветовање. Припрема може да дође у многим облицима, али нека врста припреме је увек неопходна. Немој да оштетиш своју службу тражећи пречице. Проучавај пажљиво принципе који се налазе у Изрекама 24:27: „На посао свој пази у пољу, њиву своју уреди, па ћеш кућу своју подигнути″.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли формално библијско образовање треба да буде услов за мушкарца пре него што може да служи као пастир?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries