settings icon
share icon
Питање

Да ли је религија опијум за народ?

srpski
Одговор


Етикетирање хришћанства (и/или других религија) као „опијум за народ" или „опијатом за масе" је прилично уобичајена тактика која се користи да би се одбацила религија. Коришћење ових фраза представља средство да се негира религија без покушаја да јој се особа супротстави или о њој расправља. Карл Маркс није био први који је користио овај израз, али на њега људи највише мисле када користе ову тактику напада. Марксов аргумент био је да религија даје људима вештачку, илузорну срећу – као што опијум даје наркоману – а ослобађање људи од те нереалне илузије био је део изградње бољег друштва.

Иако је почела од Маркса, оптужбу „опијум за масе" често користе и атеисти. Пошто одбацују постојање Бога, они морају, некако, да објасне стално постојање религије. Не виде потребу за религијом, па не разумеју потребу других људи за њом. Маркс није циљао на хришћанство када је одбацивао религију. Уместо тога, он је одбацивао религијиу у потпуности користећи „људе" у омаловажавајућем смислу да означи сиромашне, необразоване и лако обмануте. Основни аргумент изреке „опијум за масе" каже да је религија за неодлучне и емотивно нестабилне људе којима је потребна штака да би пролазили кроз живот. Атеисти данас тврде сличне ствари, као што је идеја да је „Бог измишљени пријатељ одраслих".

Да ли је религија само „опијум за народ"? Да ли религија не постиже ништа, већ обезбеђује емотивну штаку за неодлучне људе? Неколико једноставних чињеница ће одговорити на питање са звучним „не". 1) Постоје јаки логички, научни и филозофски аргументи за постојање Бога. 2) Чињеница да је човечанство оштећено и у великој потреби за откупљењем/спасењем (суштинска порука религије) јасно се види у свету. 3) У историји човечанства, велика већина интелектуално бриљантних писаца и мислилаца били су теисти. Да ли неки људи користе религију као штаку? Да. Да ли то значи да су тврдње религије неосноване. Не. Религија је природни одговор на доказ о постојању Бога и признању да смо оштећени и да нам је потребна поправка.

У исто време, треба да правимо разлику између лажне религије која даје лажну сигурност – као што опијум даје лажни осећај добробити и хришћанства које је једина права религија и једина права нада за човечанство. Лажна религија заснована је на идеји да човек, путем свог сопственог напора (дела) може себе да учини прихватљивим за Бога. Само хришћанство признаје да је човек „мртав у својим преступима и гресима" и неспособан да учини било шта достојно вечности на небу. Само хришћанство нуди решење за потпуну немогућност човека – а то је заменска смрт Исуса Христа на крсту.

English



Врати се на Српску страну

Да ли је религија опијум за народ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries