settings icon
share icon
Питање

Шта је то отворени теизам?

srpski
Одговор


"Отворени теизам," који је исто тако познат као "отвореност теологије" и "Божија отвореност," је један покушај да се објасни Божије предзнање у односу на човекову слободну вољу. Аргумент за отворени теизам је у основи следећи: (1) људска бића су истински слободна, (2) ако Бог апсолутно зна будућност, тада људска бића нису истински слободна, (3) због тога, Бог не зна апсолутно све о будућности. Отворени теизам верује да се будућност не може знати. Самим тим, Бог зна све што се може знати – али Он не зна будућност.

Отворени теизам заснива своје веровање на Писму, стиховима који описују Бога који "мења Своје мишљење," или "да је био изненађен," или "изгледа да је сазнао нешто" (Прва Мојсијева 6:6; 22:12; Друга Мојсијева 32:14; Јона 3:10). У светлу многих других стихова из Писма који објављују Божији спознају будућности, ове стихове би требало да шватимо као да Бог описује Самог себе на начин који ми можемо да разумемо. Бог зна шта ће бити наши поступци и одлуке које ћемо донети, али Он "мења своје мишљење" по питању својих поступака у односу на наше. Када кажемо да је Бог био "изненађен" и разочаран злобом људског рода то не значи да није био свестан да то може да се деси.

У супротности са Отвореним теизмом, Псалам 139, стихови 4 и 16 кажу: "Још нема речи на језику мом, а ти, Господе, гле, већ све знаш....У књизи је твојој све то записано и дани забележени, кад их још није било ни једног." Како је Бог могао да предвиди све о Исусу Христу, до најситнијих детаља у Старом завету, ако није знао будућност? Како Бог може на било који начин да гарантује наше вечно спасење ако не зна шта будућност носи?

На крају, Отворени теизам није у стању да објасни оно што је необјашњиво – однос између Божијег предзнања и људске слободне воље. Баш као што и екстремни облик Калвинизма не успева ништа више него да од људи направи репрограмиране роботе, тако исто и Отворени теизам једино успева да одбаци Божије свезнање. Бога морамо да разумемо вером, "а без вере не може му се угодити" (Јеврејима 11:6а). Тако да, концепт Отвореног Теизма није библијски. То је једноставно само покушај ограниченог човека да разуме Бесконачног Бога, својим ограниченим умом, и то је као да покушава да пресуши океан тако што ће га испити. Отворени теизам треба да одбаце сви Христови следбеници. И док је Отворени теизам једно објашњење односа између Божијег предзнања и људске слободне воље – то објашњење није библијско.Врати се на Српску страну

Шта је то отворени теизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries