settings icon
share icon
Питање

Да ли Свето писмо пророкује о једној глобалној влади и јединственој светској валути у последњим временима?

srpski
Одговор


Свето писмо не користи израз „једна глобална влада" нити „јединствена светска валута" када говори о последњим временима. Међутим, даје довољно јасне аргументе да можемо да донесемо закључак да ће обоје постојати под влашћу Антихриста у последњим временима.

У својој апокалиптичкој визији у књизи Откривење, апостол Јован види „звер", која се такође назива и Антихрист, како се подиже из мора. Звер има седам глава и десет рогова (Откривење 13:1). У комбинацији са сличном визијом из Данила (Данило 7:16–24), можемо да закључимо да ће Антихрист поставити некакав политички систем на нивоу целог света, најјачи „рог" која ће поразити три од 10 краљева и ратовати против хришћана. У Даниловој слици статуе из Данила 2:41–42 види се конфедерација десет народа. У овој коначној визији светска глобална власт која се састоји од десет делова представљена је са десет прстију на статуи. Ко год да је тих десет ентитета и како год да буду дошли на власт, Свето писмо јасно говори да ће се звер издићи на власт из њихове средине и постати најутицајнији владар међу њима. На крају, сви владари ће му се покорити.

Јован описује владара ове огромне царевине као оног који има велики ауторитет који му даје сам Сотона (Откривење 13:2). Он прима славу целог света (13:3–4) и има власт над „сваким племеном и народом и језиком и народношћу" (13:7). На основу овог описа логично је да претпоставимо да је ова особа вођа једне глобалне власти и да га виде као суверена над свим другим владама. Тешко је да замислимо како би се такве различите владе какве данас постоје вољно покориле једном владару, и постоји много теорија по том питању. Једна од идеја је да ће катастрофе и болести које су описане у Откривењу као печат и суд на звук трубе (поглавља 6-11) бити толико разорни и да ће створити толико велику глобалну кризу да ће људи са олакшањем прихватити сваког који обећа решење.

Када се једном утемељи на власти, звер (Антихрист) и сила која стоји иза њега (Сотона) ће успоставити потпуну контролу над свим народима на земљи. Њихов прави циљ је да Сотона прими славу за којом је тежио од трена када је избачен са неба (Исаија 14:12–14). Један од начина да ово постигну је да контролишу сву економију, и зато је потребна и једна светска валута. Свако ко буде одбио жиг неће моћи да купује храну, одећу, нити друге потрепштине. Нема сумње да ће већина људи на земљи примити жиг само да би преживели. Шеснаести стих јасно говори да ће то бити универзални систем у коме ће сви, богати и сиромашни, велики и мали, носити жиг на руци или челу. Постоје многе спекулације око тога како ће овај жиг бити причвршћен, али данашња технологија то може врло лако да изведе.

Они који остану после Узнесења Цркве суочиће се са болним избором – да прихвате жиг звери да би преживели, или да се суоче са језивим прогоном од стране Антихриста и његових следбеника. Међутим, они који постану хришћани током тог периода, они чија имена су записана у Јагњетовој Књизи живота (Откривење 13:8), одабраће да издрже чак и мучеништво.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Свето писмо пророкује о једној глобалној влади и јединственој светској валути у последњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries