settings icon
share icon
Питање

Шта је креационизам Старе Земље?

srpski
Одговор


Молим вас, имајте у виду да служба ГотQуестионс.орг званично верује у креационизм Младе Земље. Ми заиста у потпуности верујемо да се креационизам Младе Земље најбоље уклапа у библијски извештај о стварању. Међутим, схватамо да је креационизам Старе Земље валидно гледиште које хришц́анин може да има. Ни у ком случају, креационизам Старе Земље није јерес и ни у ком смислу не треба избегавати креационисте Старе Земље јер нису брац́а и сестре у Христу. Сматрали смо да би било вредно имати чланак који позитивно представља креационизам Старе Земље, јер је увек добро да се наша гледишта оспоравају, мотивишуц́и нас да даље истражујемо Свето писмо како бисмо били сигурни да су наша веровања библијски оправдана.

Креационизам Старе Земље (КСЗ) је сабирни термин који се користи за описивање библијских креациониста који поричу да је универзум створен у последњих 6.000 до 10.000 година, током шест узастопних 24-часовних дана. Уместо тога, креационисти Старе Земље верују да је Бог створио универзум и његове становнике (укључујуц́и буквалног Адама и Еву) током много дужег временског периода него што то дозвољавају креационисти младе земље. Листа значајних хришц́анских вођа који су (или су били током свог живота) барем отворени за тумачење Старе Земље је дуга и та листа наставља да расте. На листи се налазе мушкарци као што су Валтер Кајзер, Норман Гајслер, Вилијам Дембски, Џ.И. Пакер, Џ.П. Мореланд, Филип Е. Џонсон, Чак Колсон, Франсис Шефер и проучавалац Старог завета Глисон Арчер.

Креационисти Старе Земље се обично слажу са главним научним проценама старости универзума, човечанства и саме Земље, док у исто време одбацују тврдње савремених теоретичара еволуције у погледу биолошке еволуције. Креационисти старе Земље и њихова браћа креационисти Младе Земље имају неколико важних заједничких тачака, укључујуц́и:

1) Дословно стварање универзума ни из чега пре одређеног времена (цреатион еx нихило).

2) Дословно стварање Адама из праха земаљског и Еве из Адамове стране, као и историчност извештаја из Постања.

3) Одбацивање тврдње дарвиниста да насумична мутација и природна селекција могу на адекватан начин објаснити сложеност живота.

4) Одбацивање тврдње да је Бог користио процес еволуције да доведе човека до данас (теистичка еволуција). И креационизам Старе и Нове земље категорично одбацују теорију заједничког порекла.

Међутим, креационисти Старе Земље се разликују од креациониста Младе Земље у следец́ем:

1) Старост универзума. Креационисти Младе Земље верују да је Бог створио универзум пре 6 000—10 000 година. Креационисти Старе Земље постављају догађај стварања пре отприлике 13,7 милијарди година, што је више у складу са „важећом“ науком, барем у овој тачки.

2) Време стварања Адама и Еве. Креационисти Младе Земље верују да је Адама створен најкасније до пре 10.000 година. Креационисти Старе Земље су различити по овом питању са проценама које се крец́у негде између 30.000—70.000 година.

Контроверза између два гледишта креационизма зависи од значења јеврејске речи yом, што значи „дан“. Креационисти Младе Земље инсистирају на томе да је значење речи yом у контексту 1. Мојсијеве 1–2 временски период од 24 сата. Креационисти Старе Земље се не слажу и верују да се реч yом користи за означавање много дужег времена. Креационисти Старе Земље користили су бројне библијске аргументе да одбране свој став, укључујуц́и следец́е:

1) Yом се користи на другим местима у Библији где се односи на дуг временски период, посебно на Псаламу 90:4, који касније цитира апостол Петар: „Дан (yом) је као хиљаду година“ (2. Петрова 3:8).

2) Седми „дан“ дуг је хиљадама година. 1. Мојсијева 2:2-3 каже да се Бог одмарао седмог „дана“ (yом). Свето писмо учи да смо сигурно још у седмом дану; стога, реч „дан“ такође може да се односи на дуг временски период у односу на дане од првог до шестог.

3) Реч „дан“ у 1. Мојсијвој 1–2 је дужа од 24 сата. 1. Мојсијева 2:4 гласи: „Ово је извештај о небесима и земљи када су створени у дан када је Господ Бог створио земљу и небо.“ У овом стиху, „дан“ се односи на првих шест дана у целини и стога има флексибилније значење од пуког периода од 24 сата.

4) Шести „дан“ је вероватно дужи од 24 сата. 1. Мосијева 2:19 нам говори да је Адам посматрао и потом категорисао сваку живу животињу на земљи. На први поглед, не изгледа да је Адам могао да заврши тако монументални задатак за само 24 сата. Наравно, питања која раздавјају креационисте Старе и Младе Земље су сложена и значајна. Међутим, ово питање не би требало да буде тест за истинску веру. Постоје побожни мушкарци и жене на обе стране ове дебате. У коначној анализи, библијски креационисти — и Младе и Старе земље — имају много тога заједничког и требало би да раде заједно на одбрани историјске поузданости извештаја Постанка из 1. Мосије.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је креационизам Старе Земље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries