settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог дозвољава природне катастрофе, као што су земљотреси, урагани и цунами?

srpski
Одговор


Зашто Бог дозвољава земљотресе, торнада, урагане, цунамије, тајфуне, циклоне, блатна клизишта и друге природне катастрофе? Последњи цунами 2004. у Азији, Ураган Катрина 2005. у југозападној Америци и циклон 2008. довели су у сумњу Божију доброту. Тужно је да се природне катастрофе обично карактеришу као “Божије дело” док се године, деценије, чак и столећа лепог времена не приписују Богу. Бог је створио целу васиону и природне законе (Прва Мојсијева 1:1). Већина природних катастрофа су резултат ових закона на делу. Урагани, тајфуни и торнада су последица судара дивергентних ваздушних маса. Земљотреси су последица померања земљиних плоча. Цунами настаје као последица земљотреса под водом.

Библија тврди да Исус Христос држи целу природу (Колошанима 1:16-17). Да ли Бог може да спречи природне катастрофе? Апсолутно! Да ли Бог понекад утиче на време? Да, као што то можемо видети у Петој Мојсијевој 11:17 и Јаковљевој 5:17. Четврта Мојсијева 16:30-34 показује да Бог понекад узрокује природне катастрофе као осуду за грех. Књига Откровења описује многе догађаје који се дефинитивно могу описати као природне катастрофе (Откривење, поглавља 6, 8, и 16). Да ли је свака природна катастрофа Божија казна? Апсолутно не.

На исти начин на који Бог дозвољава злим људима да чине зла дела, Бог допушта да земља одражава последице греха на све што је створено. Римљанима 8:19-21 нам каже: “Јер сва створења са жудњом очекују откривење славе синова Божијих. А творевина Божија потчињена је ништавности не својевољно, него за вољу онога који је потчинио, на наду - да ће и сама творевина бити ослобођена ропства пропадљивости - за слободу славе деце Божије.” Пад човечанства у грех је утицао на све, укључујући свет који смо наследили. Цела творевина је потчињена “ништавности” и “пропадљивости.” Грех је ултимативни узрок природних катастрофа баш као што је узрок смрти, болести и патње.

Можемо да шватимо зашто се природне катастрофе дешавају. Оно што не можемо да шватимо је зашто Бог допушта да се оне догоде. Зашто је Бог дозволио да цунами у Азији убије преко 225,000 људи? Зашто је Бог дозволио да Ураган Катрина уништи домове хиљаде људи? Као прво, такав догађај потреса наше поуздање у овај живот и тера нас да мислимо на вечност. Цркве су обично препуњене после катастрофа јер људи шватају колико је њихов живот танан и како можемо да га изгубимо у тренутку. Оно што знамо је следеће: Бог је добар! Многа задивљујућа чуда се дешавају током природних катастрофа која спречавају још већи губитак живота. Природне катастрофе подстичу милионе људи да преоцене своје приоритете у животу. Стотине милиона долара помоћи се пошаље људима који су пострадали. Хришћанске службе имају могућност да помогну, послуже, посаветују, моле се и воде људе до спасоносне вере у Христа! Бог може, и то и чини, да изведе на добро велике трагедије (Римљанима 8:28).Врати се на Српску страну

Зашто Бог дозвољава природне катастрофе, као што су земљотреси, урагани и цунами?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries