settings icon
share icon
Питање

Шта је морални аргумент за постојање Бога?

srpski
Одговор


Морални аргумент почиње са чињеницом да сви људи препознају неки морални кодекс (да су неке ствари исправне, а неке погрешне). Сваки пут када се расправљамо око нечег што је исправно или не, ми се позивамо на виши закон за који претпостављамо да су га сви свесни, да га се држе и немају слободу да га произвољно мењају. Исправно и погрешно указују на то да постоји виши стандард или закон, а закон захтева постојање законодавца. Пошто морални закон превазилази човечанство, овај универзални закон тражи универзалног законодавца. Сматра се да је то Бог.

У корист овог моралног аргумента, видимо да чак и најудаљенија племена која су била одсечена од остатка цивилизације поштују морални кодекс сличан кодексу других људи. Иако постоје разлике у грађанским питањима, врлине као што су храброст и верност и пороци као похлепа или кукавичлук су универзални. Да су људи одговорни за стварање тог кодекса, он би се разликовао као и свака друга ствар коју је човек створио. Такође, то није само запис оног што човечанство чини – ретко када људи икада живе по стандарду свог моралног кодекса. Одакле, онда, добијамо те идеје о томе шта треба да се чини? Римљанима 2:14-15 каже да морални закон (или савест) долази од врхунског законодавца изнад човека. Ако је то истина, онда треба да очекујемо да ћемо наћи тачно оно што смо разматрали. Тај законодавац је Бог.

У негативном смислу речи, атеизам не обезбеђује никакву основу за моралност, никакву наду, нити смисао у животу. Иако ово не оповргава атеизам само по себи, ако логичко функционисање вредносног система не успе да објасни оно што знамо да је истина, то треба одбацити. Без Бога, не би постајала објективна основа за моралност, живот, нити разлог да се живи. Ипак, све те ствари постоје, као и Бог. Па и морални аргумент за постојање Бога.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је морални аргумент за постојање Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries