settings icon
share icon
Питање

Који су прикладни разлози за изостајања из цркве?

srpski
Одговор


Многи људи немају исправно или библијско разумевање одласка у цркву. Осећање неких људи када је у питању одлазак у цркву граничи се са легализмом – морају да буду присутни сваки пут када постоји нека служба или састанак или ризикују да изазову Божији гнев. Неки људи осећају кривицу сваки пут када, из неког разлога, пропусте недељну службу. Нажалост, неке цркве изазивају ову кривицу вршењем претераног притиска на људе. Иако равнодушност према цркви или вољно избегавање цркве може да укаже на проблем у духовном здрављу особе, битно је разумети да квалитет односа који особа има са Богом није одређен тиме колико често он/она долази у цркву. Божија љубав према Његовој деци није заснована на броју одлазака на званичне службе.

Нема сумње да хришћани, следбеници Исуса Христа треба да иду у цркву. Жеља сваког хришћанина треба да буде да заједно слави Бога са другима (Ефесцима 5:19-20), да има заједништво са другима и да охрабрује друге хришћане (1. Солуњанима 5:11) као и да буду подучени Божијој Речи (2. Тимотеју 3:16-17). Слушање Речи је оно што производи веру (Римљанима 10:17). А окупљање са другим верницима је заповест (Јеврејима 10:24-25); ми смо заиста потребни једни другима. Као што Бог воли радосног даваоца (2. Коринћанима 9:7), тако му је угодан сваки весели долазак појединца у цркву.

Одлазак у цркву треба да буде један од приоритета хришћанског живота. Бити посвећен локалној цркви је битно. Који су оправдани разлози за изостајање из цркве? Немогуће је саставити листу која ће важити за сваког. Наравно, прихватљиво је да се не оде у цркву када је особа болесна. Али, у другим областима, све се своди на став и мотивацију појединца. Ако је нечија мотивација за изостајање из цркве да боље служи Господу негде другде, да изађе у сусрет искреним потребама или да испуни неку Богом-дану одговорност, онда нема ничег лошег у томе да се изостане са црквене службе. Не може се очекивати од полицајца на дужности, на пример, да игнорише свој задатак, да би отишао у цркву. Али, ако је мотивација неке особе за изостајање из цркве то да испуни пожуде свог тела, да испуњава себичне циљеве или да једноставно избегава хришћанско заједништво, онда постоји проблем.

Свака ситуација мора да се процени засебно и искрено. Да ли је икада прихватљиво да се пропусти црквена служба да би се ишло на спортски догађај? Да, у зависности од нечије мотивације и става. А када је у питању изостанак због одмора? Опет зависи од нечије мотивације и става. Желимо да избегнемо легализам; нас не спашава похађање црквених служби, већ благодат. У исто време, хришћанин треба да жели да похађа цркву да би сазнао о величини Божијег дара спасења, да сазна како да буде више као Христос и да има прилику да служи другима.

Док испитујемо своје мотиве због којих изостајемо из цркве, треба, такође, да испитујемо мотиве и за похађање цркве. Да ли одлазимо да би себе приказали духовнима? Да комуницирамо са другима због могућих пословних контаката? Или због легалистичке мисли која каже да, што ћешће прођемо кроз црквена врата, Богу ћемо бити угоднији? Истина је да многи људи похађају цркву редовно, а ипак немају добар однос са Господом. Ако твој одлазак у цркву не подразумева ништа друго него седење, досађивање и не обраћање пажње на песме и проповед и ако одемо одмах пошто се служба заврши, онда си, исто тако, могао и да пропустиш одлазак, јер ниси ништа добио тим одласком, нити си ичему допринео.

Треба да желимо да идемо у цркву, да бисмо имали заједништво са другима који су, такође, искусили невероватну Исусову благодат. Треба да избегавамо изостајање из цркве, кадгод је то могуће, јер препознајемо важност слушања Божије Речи, Њене примене у нашим животима и ширење Речи другима. Треба да идемо у цркву, не да бисмо скупљали духовне бонус поене, него зато што волимо Бога, Његове људе и Његову Реч. Сваки хришћанин треба да се труди да редовно одлази у цркву. У исто време, изостајање из цркве због доброг разлога није никакав грех, нити нешто што треба да изазове осећање кривице.

Бог познаје наша срца. Бог није задивљен особом само због тога што долази на сваку службу. Божија жеља је да нас изгради у Христу, а Његов метод у овом добду укључује локалну цркву.

EnglishВрати се на Српску страну

Који су прикладни разлози за изостајања из цркве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries