settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о хришћанима који служе у војсци?

srpski
Одговор


У Библији постоји велика количина информација о војној служби. И док је велика већина информација у Библији који говоре о војној служби само аналогија, неколико стихова се директно односе на ово питање. Али, Библија нигде специфично не каже:“Ви треба да служите у војсци;” али не каже ни супротно: “Ви не треба да служите у војсци.” У исто време, хришћани могу да одахну знајући, да си војник у Библији је високо цењено и да је таква позиција у складу са Библијским погледом на свет.

Први пример војне службе је нађен у Старом завету (Прва Мојсијева 14), када је Аврамов сестрић Лот био киднапован од стране Ходологомора, Еламског краља и његових савезника. Аврам је притекао у помоћ Лоту сакупивши 318 обучених људи из свог домаћинста и поразио стране снаге.

Касније у историји, Израелска нација је развила сталну армију. Осећај да је Бог био Божански Ратник и да би заштитио свој народ без обзира на њихову војну снагу је можда био разлог да је Израел споро развијао своју војску. Развој регуларне постојане армије у Израелу се десила тек после јаког централизованог политичког система који су успоставили Саул, Давид и Соломон. Саул је био први који је оформио прву сталну армију (Прва Самуилова 13:2; 24:2; 26:2). Но, армију је требало да снадбевају храном и другим потрепштинама породице самих војника (Прва Самуилова 17:17-19).

Оно што је започео Саул, наставио је Давид. Он је увеличао армију, довео изнајмљене трупе из других региона који су били лојални само њему (Друга Самуилова 15:19-22), и предао је директно управљање своје армије главнокомандујућем (Јоав). Под Давидом, Израел је такође постао агресивнији у својој спољњој политици, покоравајући суседне земље као што су Амон (Друга Самуилова 11:1; Прва Дневника 20:1-3). Давид је успоставио систем ротирајућих трупа са по 12 група од 24,000 људи који су служили један месец годишње (Прва Дневника 27). Иако је Соломонова владавина била мирна, он је још више унапредио војску, додајући јој коњанике и кола(Прва Царевимас 10:26). Постојана армија је наставила да постоји (иако је била подељена са царством после Соломонове смрти) до 586 пре Нове Ере, када је Израел престао да постоји као политичка земља.

Исус је био задивљен Римским Центурионом (официр који под собом има 100 војника) који му се обратио. Центурионов одговор Исусу јасно је показивао његово разумевање ауторитета, као и његову веру у Исуса (Матеј 8:5-13). Исус није оптужио његову каријеру. Многи Центуриони поменути у Новом завету су похваљени као хришћани, људи који се боје Бога и људи доброг карактера (Матеј 8:5,8,13; 27:54; Марко 15:39,44-45; Лука 7:2,6; 23:47; Дела 10:1,22; 21:32; 22:25-26; 23:17,23; 24:23; 27:1,6,11,31,43; 28:16).

Историјски, можда су се места и титуле мењали, али наше армије треба да се позитивно вреднују, баш као и Центуриони у Библији. Да си војник било је високо поштовано. На пример, Павле описује Епафродита, као “саборца” (Филипљанима 2:25). Библија такође користи војну терминологију да опише шта значи да си силан у Господу тако што ћеш обући комплетну Божију опрему (Ефесцима 6:10-20).

Да, Библија говори о служби у војсци, директно и индиректно. Жене и мушкарци хришћани који служе своје земље са карактером, достојанством и чашћу, могу да буду мирни знајући да, грађанска дужност коју врше је опроштена и поштована од стране нашег Сувереног Бога. Они који служе у војсци заслужују наше поштовање и захвалност.Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о хришћанима који служе у војсци?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries