settings icon
share icon
Питање

Коя е била Мария Магдалена?

srpski
Одговор


Мария Магдалена била жена, от която Исус изгонил седем демона (Лука 8:2). Името Магдалена вероятно обозначава, че тя идвала от Магдала, град на югозападния бряг на Галилейското езеро. След като Исус изгонил седем демона от нея, тя станала един от Неговите последователи.

Мария Магдалена е свързвана с „жена от града, която беше грешница" (Лука 7:37), която измила краката на Исус, но няма библейска основа за това. Градът Магдала наистина се славел с проституция. Тази информация, съединена с факта, че Лука първи споменава Мария Магдалена веднага след разказа за грешницата (Лука 7:36-50), е накарал някои да свържат двете жени. Но няма библейско доказателство за тази представа. Никъде Мария Магдалена не се идентифицира като проститутка или като грешница въпреки популярните изобразявания на нея като такава.

Мария Магдалена също често е свързвана с жената, която Исус спасил от пребиване с камъни след като била заловена в прелюбодеяние (Йоан 8:1-11). Но отново това е свързване без доказателства. Филмът „Страстите Христови" прави тази връзка. Това виждане е възможно, но не е вероятно и разбира се не се проповядва в Библията.

Мария Магдалена е била очевидец на повечето от събитията около разпъването на кръста. Тя присъствала на пародията на съд над Исус; тя чула Пилат Понтийски да произнася смъртната присъда; и видяла как тълпата била и унижавала Исус. Тя била една от жените, които стояли близо до Исус по време на разпъването на кръста и се опитвали да Го утешат. Като най-първия свидетел на възкресението на Исус тя била изпратена от Него да разкаже на другите (Йоан 20:11-18). Въпреки че това е последното нейно споменаване в Библията, тя вероятно е била сред жените, които се събрали с апостолите да чакат обещаното идване на Светия Дух (Деяния 1:14).

Романът „Шифърът на Леонардо" твърди, че Исус и Мария Магдалена са били женени. Някои от небиблейските раннохристиянски писания (считани за ерес от ранната църква) намекват за специално взаимоотношение между Мария Магдалена и Исус. Обаче няма каквото и да било доказателство за подкрепа на вярването, че Исус и Мария Магдалена са били женени. Библията дори не намеква за такава мисъл.

EnglishВрати се на Српску страну

Коя е била Мария Магдалена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries