settings icon
share icon
Питање

Да ли је могуц́е венчати се са погрешном особом?

srpski
Одговор


Постоји неколико различитих начина да погледате на ово питање. Рец́и, да смо се венчали са „погрешном“ особом може имплицирати да постоји једина „права“ особа за коју треба да се венчамо. Ако се венчамо са „погрешном“ особом, онда се можемо плашити да смо покварили Божији план за наше животе. Такође бисмо могли бити у искушењу да „исправимо“ своју грешку на начин који није угодан Богу. Свакако можемо направити погрешне изборе у браку и не послушати Божије вођство са ким смо одлучили да се венчамо. Међутим, узимајуц́и у обзир Божију сувереност, не можемо ступити у брак са „погрешном“ особом. Бог има план за наше животе и способан је да искупи наше погрешне изборе и да их на крају изведе за добро (Римљанима 8:28). Када се венчамо, од нас се очекује да учинимо све што можемо да тај брак буде у част Господу. Без обзира да ли је одређени брачни партнер „погрешан” избор или не, брак је заветни однос. Бог је у стању да преобрази чак и најгори брак у везу која Му доноси славу.

Библијски гледано, хришц́анин треба да тражи да се венча са верном особом која дели сличну посвец́еност у слеђењу Господа Исуса Христа. Брак са неверником није опција за верника (2. Коринц́анима 6:14). Дакле, ако се верујући партнер венча са неверујућим партнером, тада су се он или она заиста венчали погрешном особом кршец́и Божију вољу.

Постоје и други начини да се венчате са погрешном особом. На пример, брак са неким ко је насилан, незрео, себичан или козависан довешц́е до проблема. Удати се за некога ко има нелечену зависност или живи у греху без покајања, такође је неразуман избор.

Који су неки разлози због којих се људи венчавају за погрешну особу? Неки људи ступају у токсичне односе у погрешном веровању да ц́е само снага њихове љубави променити другу особу у некога ко није насилан, незрео, себичан или козависан. Неки су заслепљени првобитном привлачношц́у према брачном другу и не шватају проблеме у њиховој вези. Други су изманипулисани од стране неког ко изгледа да је био једно пре брака, а онда се изненада променио. Други случај су парови који једноставно нису спремани за брак. Они потцењују жртву која је потребна за живот са другом особом. Нема сумње да су разлози за ступање у брак са погрешном особом различити од случаја до случаја и су уникални за сваки пар.

Култура такође игра улогу утичући на људе да се венчају са погрешном особом. Многа друштва су брак приказала као привремени аранжман који се може прихватити или напустити по вољи. Пошто излазак из брака није велика ствар у неким културама, није ни улазак у њега. Превише људи изговара своје завете без стварне посвец́ености свом супружнику или Богу. На многим местима у свету се промовише фантазија да брак треба да задовољи све наше потребе — нагласак је на задовољавању сопствених потреба, а не потреба другог супружника. Уобичајено се верује да, када је брак подложен проблемима или када један супружник осећа да су његове потребе незадовољене, пар треба да се разведе — а закони на многим местима чине развод прилично лаким. Уместо да решавају своје проблеме, многи парови који се боре са проблемима, долазе до закључка да се више не воле и прекидају брак.

Када особа швати да се венчала за погрешну особу, шта онда? Прво, ако је верник намерно прекршио Божја упутства у 2. Коринц́анима 6:14, неопходно је да призна свој грех Богу. Тада као грешник коме је опроштено, треба да настоји да на најбољи начин искористи ситуацију и унесе исцељење у однос (видети 1. Коринц́анима 7:12–14; Ефесцима 5:21–33). Ако ситуација представља опасност било за супружника или за децу која су укључена, онда је раздвајање прихватљиво. Такође је важно тражити побожни савет од пастора или брачног саветника. Иако Библија дозвољава развод у одређеним околностима, развод никада не би требало да буде прва опција. За Бога ништа није немогуц́е (Лука 1:37), и Он може извуц́и лепоту из пепела (Исаија 61:3). Хришц́анин који је направио погрешан избор при избору брачног партнера може открити да Бог жели да лош брак претвори у добар (видети 1. Петрову 3:1–2). Божја сила може преобразити "погрешну" особу у "праву".

Како особа може да избегне венчавање са погрешном особом? Често цитирана изрека Бенџамина Франклина: „Држите очи широм отворене пре брака, а након тога напола затворене“ је добар савет (Поор Ричард’с Алманац, јуне 1738.), али је још корисније тражити прво царство Божје и Његову праведност (Матеј 6:33). Неки људи прво траже супружника, а праведност остављају на страну. Особа која није у браку треба да се концентрише на то да постане особа какавом Бог жели да буде и да се посвети томе да се забавља са онима који су такође јаки, растуц́и хришц́ани. Да бисте избегли грешке, неопходно је да слушате Божију Реч (Лука 11:28), тражите побожни савет, молите се за мудрост (Јаков 1:5) и будете искрени према Богу и другима.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је могуц́е венчати се са погрешном особом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries