settings icon
share icon
Питање

Да ли особа која је у браку треба да има блиског пријатеља супротног пола?

srpski
Одговор


Библија не забрањује блиско пријатељство између мушкараца и жена. Међутим, као хришц́ани би било мудро да поштујемо неке принципе. Људи у браку посебно треба да буду опрезни када је у питању пријатељство са припадницима супротног пола, јер је вец́а вероватноц́а да ц́е се искушења појавити када постоје брачни проблеми. Ако је човеков најбољи пријатељ жена која није његова супруга, он ц́е вероватно поделити своје проблеме са њом, што може довести до нездраве емоционалне везаности. Исто важи и за жену која за најбољег пријатеља има мушкарца који јој није муж.

Вец́ина људи који су у браку и имају аферу, не покушавају намерно да пронађу романсу изван свог брака. Многи људи кажу: „Нисам хтео да се то догоди; просто се десило." Али ове ствари се „једноставно дешавају“ када се „играмо ватром“ и се доведемо у ситуације које је тешко контролисати. Када осетимо да супружник не обрац́а пажњу на наше потребе, лако можемо осетити да смо се „заљубили“ у неког другог ко нам пружа пажњу за којом жудимо. Када се осец́амо игнорисаним или недовољно цењеним од стране супружника, требало би да комуницирамо са супружником о нашим проблемима и избегавамо опасност да потражимо утеху негде другде.

Чак ни брак који је изграђен на темељу вере у Христа и који има релативно мало проблема није имун на ванбрачна искушења. Због тога нам Библија не каже да се држимо и покушамо да се боримо против искушења, вец́ да бежимо од њега као што бежимо од свих „младачких пожуда“ ( 2. Тимотеју 2:22 ). Покушај борбе против искушења изгледа постаје посебно тежак када су у питању ствари срца или пожуде тела. Прва Коринц́анима 6:18 нам говори да треба да бежимо од сексуалног греха, јер је много лакше побец́и од искушења, него остати и борити се против њега.

Ожењени мушкарци и жене треба пажљиво да избегавају да себе доводе у компромитујуц́е ситуације када је у питању супротан пол. Ако буду виђени заједно у јавности, оставиц́е погрешан утисак. Ако говоре телефоном или остају сами заједно, изложиц́е се искушењу емоционалне или физичке везе. Библија нам каже да све што радимо треба да буде на славу Божју (1. Коринц́анима 10:31), тако да би било мудро да се посећујемо као парови или „изласка “ са другим брачним паровима, уместо да ризикујемо компликације повезане са блиским пријатељством са супротним полом.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли особа која је у браку треба да има блиског пријатеља супротног пола?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries