settings icon
share icon
Питање

Који је знак Бог ставио на Каина (Постање 4:15)?

srpski
Одговор


Пошто је Каин убио свог брата Авеља Бог је рекао Каину: „Сад ћеш бити проклет од земље која је отворила уста да из твоје руке прими крв брата твога. Кад земљу обрадиш неће ти она више богатства своја давати. Бићеш бегунац и потукач на земљи" (Постање 4:11-12). Као одговор на ово, Каин је јадиковао: „Казна је моја сувише тешка да бих је могао издржати. Гле, тераш ме данас из ове земље, бићу сакривен далеко од лица твога, бићу скитач и потукач по земљи, и који ме год удеси убиће ме" (Постање 4: 13-14). Бог је одговорио: „Ако ко убије Каина седам пута ће то окајати. И Господ начини знак на Каину, да ге не убије ко га удеси" (Постање 4:15-16).

Природа овог знака на Каину је била тема многих дебата и разматрања. Хебрејска реч која је преведена као „знак" је 'оwтх и односи се на „белег, знак или обележје". На другим местима у хебрејском Писму, 'оwтх је коришћена је 79 пута најчешће у смислу „знака". Тако да хебрејска реч не препознаје тачну природу знака који је Бог ставио на Каина. Шта год да је то било, био је знак, показатељ да Каин не треба да буде убијен. Неки сматрају да је знак био ожиљак, неки да је то била нека врста татуа. У сваком случају, прецизна природа знака није оно на шта се усредсређује овај одељак већ чињеница да Бог неће дозволити људима да се освете Каину. Шта год да је био знак на Каину, послужио је сврси.

У прошлости, многи су веровали да је знак на Каину била тамна кожа – да је Бог променио боју Каинове коже у црну да би га препознали. Пошто је Каин био и проклет, веровање да је знак био тамна кожа било је разог што су многи људи сматрали да је тамна кожа проклетство. Многи су користили „Каинов знак" да би подучавали да је оправдана продаја у робље Афирканаца и дискриминација против људи црне, тамне коже. Ово тумачење Каиновог знака је потпуно небиблијско. Нигде у хебрејском Писму се не користи 'оwтх у односу на боју коже. Каиново проклетство у Постању, четврта глава, било је намењено само њему. Нигде се не говори да је његово проклетство било пренето на његове потомке. Не постоји никаква бибијска основа да бисмо тврдили да су Каинови потомци имали тамну кожу. Надаље, осим ако су жене Нојиних синова биле Каинови потомци (врло мала вероватноћа), Каиново потомство је било уништено у Потопу.

Који је био знак који је Бог ставио на Каина? Библија не каже. Смисао знака, а то је да Каин не буде убијен, било је важније од природе знака. Шта год да је било знак, није имао везе са бојом коже или генерацијским проклетством над Каиновим потомцима. Коришћење Каиновог знака као изговор за расизам или дискриминацију потпуно је небиблијско.Врати се на Српску страну

Који је знак Бог ставио на Каина (Постање 4:15)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries