settings icon
share icon
Питање

Зашто је брачно неверство тако деструктивно?

srpski
Одговор


Брачно неверство, или превара, настаје када партнер који је браку изађе ван брака да би ступио у сексуални однос са неким другим. Готово сви разумеју да брачно неверство није добро; многа истраживања откривају да близу 90 одсто Американаца, хришц́ана или не, верује да је брачна превара погрешна. Међутим, статистички гледано, између 30 и 50 одсто Американаца ц́е преварити своје супружнике. Постоји више разлога због којих се људи упуштају у прељубу, али вец́ина случајева настаје због потребе да буду емоционално повезани. Људска биц́а имају дубоку потребу да буду жељена, потребна и швац́ена. У идеалном случају, ова потреба се задовољава у брачним односима. Ако потреба није задовољена у браку, супружник може тражити да се емоционално (и физички) повеже негде другде, што резултира брачном неверством.

Брачно неверство не води ка срец́и. Бог је осмислио секс да се у њему ужива у оквиру посвец́еног брачног односа; уклонити секс из тог контекста значи изопачити његову употребу и озбиљно ограничити његово уживање. Сексуални контакт укључује ниво интимности који није могуц́ ни у једном другом људском односу. Када је Бог спојио Адама и Еву у брак, успоставио је однос „једног тела“. Постанак 2:24 нам каже да мушкарац треба да напусти своју породицу, придружи се својој жени и постане „једно тело“ са њом. Ова идеја се преноси и кроз Нови завет; видимо то у Исусовим речима у Матеју 19:5 и Марку 10:7. Павле раширује идеју „једног тела“ у 1. Коринц́анима 6:12–20. Он каже да када мушкарац има секс са проститутком, они постају „једно тело“ (стих 16). Јасно је да постоји нешто посебно у вези са сексуалним односом; то није само биолошка функција.

Брачно неверство је веома деструктивно за брак јер када двоје људи постану „једно тело“ то је много више од физичке интимности. Током секса, постоји дељење емоција као и тела. Старозаветни еуфемизам за сексуални однос има везе са „знањем“ једни других – значајна реч. Током секса, који је један од најинтимнијих људских допира, може се рец́и да особа заиста „познаје“ неког другог. Ниво поверења који је потребан за овај чин, чини особу изузетно рањивом и то је један од разлога зашто би секс требало да буде ограничен на брачну везу. Брак дозвољава рањивост без страха; сваки супружник је заштиц́ен посвец́еношц́у другог и стабилношц́у својственом заветном односу. Нарушавање тог поверења неверством је погубно за појединца и за брак. То је издаја поверења, кршење завета, разбијање безбедности и раскид јединства.

Брачно неверство није аутоматска смртна пресуда за брак. Извештаји кажу да 60 до 75 одсто парова који су доживели превару, остају заједно. Међутим, то не значи да су ти односи излечени или да су поверење и посвец́еност врац́ени. У многим случајевима, пар остаје заједно након преваре, не зато што су срец́ни заједно, вец́ зато што се плаше алтернативе. Међутим, постоје и други парови који су посвец́ени тешком раду на решавању проблема, идентификовању слабости и исправљању грешака. Такви парови имају одличне шансе не само да остану заједно, вец́ и да прођу кроз процес и изађу са снажним, срец́ним, испуњеним браком.

Важно је запамтити да се брачно неверство, као и сви греси, може опростити. Прељубник или прељубница није ван домашаја Божје милости (Исаија 59:1). Како се грешник каје и Бог опрашта, тако је и изневерени партнер дужан да опрости. Исус је рекао да, ако не опраштамо грехе другима, ни наши греси нец́е бити опроштени (Матеј 6:15). „Опростити и заборавити“ није инстинктивно и није лако. Пут до обнове биц́е дуг и болан. Али Божија милост је увек довољна.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је брачно неверство тако деструктивно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries