settings icon
share icon
Питање

Зашто је често тешко волети друге?

srpski
Одговор


Волети друге може да буде понекад изузетно тешко. Уобичајена фраза која се односи на ове људе који представљају стални изазов да их волимо, је „људи који захтевају додатну милост". Али чак и људе које генерално волимо, понекад може бити тешко волети. Главни разлог зашто наилазимо на потешкоц́е у љубави према другима је грех, како наш тако и оних које покушавамо да волимо. Људи су пала створења. Без Бога и Његове моц́и ми смо себични, а волети себе је много природније од љубави према другима. Али љубав није себична; она тражи најбоље за друге (1. Коринц́анима 13: 5; Филипљанима 2: 3). Борба против сопствене себичности и склоности ка греху, суочавање са себичношц́у и грешним склоностима других може учинити љубав обавезом.

Други разлог зашто нам може бити тешко да волимо друге, је тај што понекад погрешно разумемо шта је права љубав. Склони смо да љубав сматрамо првенствено емоционалним одговором. Проблем је у томе што не можемо увек да контролишемо своје емоције. Сигурно можемо контролисати оно што радимо због емоција, али пречесто се саме емоције једноставно догоде. Али љубав на коју нас Бог позива према другима је иста онаква какву Он има према нама. То је агапе љубав и њена је суштина пожртвовање. Божја љубав према нама је пожртвована љубав, она врста љубави која га је послала на крст због наших греха. Бог нас није нас спасио јер смо били симпатични; спасио нас је јер га је Његова љубав навела да се жртвује за нас. Да ли волимо друге довољно да се жртвујемо за њих, чак и када нам нису симпатични? Волети друге ствар је воље, а не емоција.

Бог је умро за нас када смо се налазили у најгорој ситуацији, усред нашег греха, када нас није било могуће волети (Римљанима 5: 8; Јован 15:13). Када се жртвујемо да бисмо некога заволели, добијамо увид у дубину Божје љубави према нама и исто тако одражавамо његову љубав у овом свету. Исус је рекао својим ученицима: „ Нову вам заповест дајем да љубите један другог, као што ја вас љубих, да се и ви љубите међу собом. Потом ће сви познати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом "(Јован 13: 34–35). Приметите да није рекао: „Осец́ајте љубав једни према другима". Рекао је: „Волите се". Он је наредио шта да радимо, а не како да се осец́амо.

Део потешкоц́а да волимо друге је у томе што често покушавамо то да учинимо сами, подстичуц́и осец́ања љубави тамо где их нема. То може довести до лицемерја и „глуме" у улози особе која воли, када је наше срце заправо хладно према другом. Морамо шватити да не можемо волети одвојено од Бога. Када остајемо у Исусу (Јован 15) и Дух Свети остаје у нама, тада доносимо плод љубави (Галатима 5: 22–23). Речено нам је да је Бог љубав и да је наша љубав према другима могућа због Божије љубави према нама(1. Јованова 4: 7–12). Може нам бити тешко да се ослонимо на Бога и да му се предамо, али Он такође допушта ову потешкоц́у како би се његова слава могла још више изјавити. Када волимо тешке људе или изаберемо да волимо чак и кад нам се не свиђа, показујемо своје ослањање на Бога и допуштамо да се Његова моц́ покаже у нама и кроз нас.

Волети друге је тешко, зато што су људи и зато што смо ми људи. Али у овој тешкоц́и боље ценимо квалитет Божје љубави према нама. А када волимо друге упркос томе што их је тешко волети, Божји Дух сија, Он се прославља, други се изграђују и свет види Христа у нама.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је често тешко волети друге?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries