settings icon
share icon
Питање

Да ли је забављање са нехришћанином добра идеја? Зар Бог то не може искористити?

srpski
Одговор


Забављање са нехришћанином/ком, је модерна идеја да хришц́анин може да излази са нехришц́анком и обратно, са циљем да ту особу доведе до вере у Христа. Иако Бог може да искористи такве односе за евангелизацију, Библија каже да наши најважнији односи треба да буду са верницима.

Један од проблема у процењивању забављања са циљем да се та особе доведе до вере, из библијске перспективе је тај што у библијским временима забављање било које врсте није било широко практиковано. Вец́ина бракова је била уговорена. Па ипак, пошто се на забављање данас често гледа као на „пут“ који води до брака, библијски принципи за брак могу се применити на изласке, претечу брака.

Библијско учење је против брака између верника и неверника. У 1. Коринц́анима 7:39, Павле каже да удовица „ је слободна да се уда за кога хоће, али само за оног који је у Господу“. Павлова одредба да њен супружник „је у Господу“ је јасна директива да треба да се уда за хришц́анина.

Павле такође пише: „Не вуците јарам с неверницима. Јер, има праведност с безакоњем? Или какво заједништво деле светло и тама?“ (2. Коринц́анима 6:14). Овде је принцип да блиско дружење са неверницима често води до компромитовања вере. Да будеш у романтичној вези са неверником, је тражење невоље. „Не заваравајте се: ’Лоше друштво квари добре обичаје‘“ (1. Коринц́анима 15:33).

Шта је са оним случајевима у којима је хришц́анин излазио са нехришц́анином, а нехришц́анин је поверовао у Исуса? Ми славимо Господа за свако обрац́ење, али чињеница да је Бог изабрао да спасе некога ко је излазио са хришц́анином не доказује мудрост забављања са неверницима уопште или да је то библијска пракса. Истина, много је више случајева код забављања у којима је хришц́анин снизио своја мерила или компромитовао своја веровања него у којима је неко био доведен Христу. Упркос најбољим намерама, забављање са неверницима је и даље проблематично, и постоје далеко ефикаснији облици за достизање људи за Христа. Библијски показатељ је да верници треба да се забављају само са другим верницима.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је забављање са нехришћанином добра идеја? Зар Бог то не може искористити?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries