settings icon
share icon
Питање

Зашто су људи у Првој Мојсијевој (Постању) живели тако дуге животе?

srpski
Одговор


Зашто су људи у почетним поглављима Прве Мојсијеве (Постању) живели тако дуге животе је донекле мистерија. Постоји много теорија од стране библијских шоластика и научника. Генеологија у Првој Мојсијевој 5 даје списак побожних Адамових наследника – линија која ће на крају дати Месију. Бог је вероватно благословио ову линију са посебно дугим животом због њихове побожности и послушности. Док је ово могуће објашњење, Библија нигде посебно не ограничава дуг животни век само на особе које су поменуте у Првој Мојсијевој 5. Даље, осим Еноха, Прва Мојсијева не идентификује неку другу особу као посебно побожну. Врло је вероватно да су сви у том времену живели неколико стотина година. Неколико фактора су вероватно томе допринели.

Прва Мојсијева 1:6-7 помиње “воде изнад,” и “свод” од воде који обавија земљу. Такав “водени свод” би створио ефекат “стаклене баште ” на земљи, и блокирао би велики део радијације која данас погађа земљу. Ово би као резултат имало идеалне услове за живот на земљи. Ово још више изгледа да је тако када се узме у обзир како се животни век смањио после Потопа. Прва Мојсијева 7:11 вероватно упиућује на то, да у Потопу, “водени свод” се излио на земљу, и тиме прекинуо идеалне животне услове. Упоредите године пре Потопа (Прва Мојсијева 5:1-32) са годинама после Потопа (Прва Мојсијева 11:10-32). Одмах после Потопа, године живота су се драматично смањиле.

Други фактор који може да се узме у обзир је да у првих пар генерације после Стварања, људски генетски код није имо много дефеката. Адам и Ева су створени савршени. Сигурно су били врло отпорни на болести и заразе. Њихови наследници би наследили ове предности, можда у смањеном облику. Током времена, као последица греха, људски генетски код се много искривио и људска бића су постала много више подложна смрти и болестима. Ово као резултат би имало да се драматично смањио животни век.Врати се на Српску страну

Зашто су људи у Првој Мојсијевој (Постању) живели тако дуге животе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries