settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји нешто што могу да урадим да бих себи загарантовао дуг живот?

srpski
Одговор


„'Поштуј оца свога и мајку', то је прва заповест са обећањем, 'да ти буде добро и да дуго живиш на земљи'" (Ефесцима 6:3–4). У овом одељку апостол Павле цитира Десет заповести, конкретно Излазак 20:12: „Поштуј оца свог и матер своју, да ти се продуже дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој". Ово је једино место на коме се помиње да је дужина живота повезана са оним што радимо. Да ли је истинито ово обећање о поштовању родитеља? Ако јесте, зашто Бог толико вреднује поштовање родитеља да га награђује дугим животом?

Пре свега, ово обећање је остинито, али не у свеопштем смислу. Постоје људи који су поштовали своје родитеље а умрли млади. А има и људи који нису поштовали своје родитеље а проживели дуг живот. Зато је то принцип који је генерална истина. Ако поштујеш своје родитеље, Бог ће те, уопштено говорећи, наградити дугим животом. Међутим, ово обећање нема предност над другим одлукама које доносимо на које утиче дужина нашег живота. На пример, ако човек поштује своје родитеље, али одлучи да изврши самоубиство, чин самоубиства „поништава" награду дугог живота. Исто може да се каже и за оне који се укључе у непромишљене и опасне активности. Божија награда дугог живота због поштовања родитеља не може да учини да чудесно будемо имуни на озбиљну повреду или смрт.

Да поновимо, дуг живот као награда за поштовање родитеља је генерални принцип а не универзална истина. Богу је веома важно опхођење детета према родитељима да обично награђује дугим животом оне који их поштују. Соломон је подстицао децу да поштују родитеље (Пословице 1:8; 13:1; 30:17). Јеремија 35:18–19 описује као је Бог благословио Рихавове синове због послушности оцу. Непослушност родитељима је особина оних који су побуњени против Бога (Римљанима 1:30; 2. Тимотеју 3:2). Тако долазимо до другог питања. Зашто Бог толико вреднује поштовање родитеља да то награђује дугим животом?

Постоје бар два разлога због којих Бог вреднује поштовање родитеља. Прво, Бог поверава родитељима одговорност да одгајају децу на побожан начин. Задатак родитељства није лак. Он је болан, стресан, скуп и често нецењен. Ако дете не види и није захвално за жртве које родитељи праве за њега, оно је у директном сукобу са положајем ауторитета и значаја које је бог дао родитељима. Исто је и са нашим односом према властима (Римљанима 13:1–7). Ако је Бог ставио некога у положај власти над нама, побунити се против њега је исто што и побунити се против Бога.

Други разлог због кога Бог жели да поштујемо своје родитеље је тај што је однос са нашим земаљским родитељима илустрација нашег односа са Небеским Оцем. На пример, Јеврејима 12:5–11 пореди дисциплиновање које дете добија од родитеља са дисциплиновањем које као верници у Христу примамо од Бога. Баш као што су родитељи наши биолошки творци, Бог је наш Створитељ. Ми смо деца Божија и деца наших родитеља. Непоштовање према нашим родитељима квари нам слику како би требало да изгледа наш однос са Небеским Оцем.

Да ли желиш да живиш дуг живот? Поштуј своје родитеље. Зашто? Зато што те је Бог ставио под њихов ауторитет и вођство, и пошто твој став према родитељима илуструје твој однос према Богу. Иако ова награда није универзална, иако она не поништава сваку другу одлуку коју доносиш, она и даље генерално важи. Ако желиш да живиш дуг живот, пре свега поштуј оне који су ти дали живот.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли постоји нешто што могу да урадим да бих себи загарантовао дуг живот?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries