settings icon
share icon
Питање

Да ли живимо у последњим временима?

srpski
Одговор


Свето писмо пророкује о многим догађајима који ће се збити током последњих времена. Ови догађаји могу да се поделе по категоријама као: природни, духовни, социолошки, технолошки и политички знаци. Можемо да погледамо у Светом писму шта оно говори о овим питањима. Ако су знаци присутни у великом обиму можемо да будемо сигурни да заиста живимо у последњим временима.

Лука 21:11 наводи неке од природних знакова који ће се појавити пре Исусовог последњег доласка. „... па ће бити великих земљотреса, глади и куге по различитим местима, страхота и великих знакова на небу". Иако не би требало да сваку природну катастрофу тумачимо као знак да су последња времена, изгледа да повећан број природних непогода представља „загревање" пре онога што долази – „порођајне муке", тако их је Исус назвао (Матеј 24:8).

Свето писмо наводи и позитивне и негативне духовне знаке. У 2. Тимотеју 4:3–4 видимо да ће многи следити лажне учитеље. Видимо пораст броја култова, јереси, обмана и окултизма, и многи праве избор да следе Њу Ејџ или паганске религије. Оно што је позитивно, Јоило 2:28–29 пророкује да ће бити великог изливања Светог Духа. Јоилово пророштво се испунило на дан Педесетнице (Дела 2:16), и још увек видимо ефекте од тог изливања у пробуђењима и хришћанским покретима које води Свети Дух, као и у проповедању јеванђеља по целом свету.

Поред знакова у природи и духовној сфери, постоје и знаци у друштву. Неморал је данас у друштву у огромном порасту што је симптом човековог побуњеништва против Бога. Абортуси, хомосексуалност, наркоманија и злостављање деце су доказ да „зли људи и варалице напредоваће на горе" (2. Тимотеју 3:13). Живимо у хедонистичком и материјалистичком друштву. Људи су заљубљени у себе – „свако гледа само свој интерес" – и раде оно што је исправно у њиховим очима. Све ово и много тога још се данас може видети око нас сваки дан (погледај 2. Тимотеју 3:1–4).

Испуњење неких од пророштава у вези са последњим временима изгледало је немогуће до изума модерне технологије. Неке од осуда из Откривења се могу лакше замислити у нуклеарном добу. У Откривењу 13, пише да ће Антихрист контролисати економију приморавајући људе да узму знак звери, и са обзиром на данашњу компјутерску технологију чиповања, средства која ће користити су вероватно већ спремна. А преко интернета, радија и телевизије јеванђеље сада може да се објављује по целом свету (Марко 13:10).

Ту су и политички знаци. Обнављање Израела као државе 1948, једно је од најимпресивнијих испуњења пророштва које доказује да живимо у последњим временима. На преласку у 20. век нико није ни сањао да ће се Израел вратити у своју земљу, а камоли да живи у Јерусалиму. Јерусалим је дефинитивно центар геополитике и стоји сам против многих непријатеља. Захарије 12:3 то потврђује: „И у тај ћу дан учинити Јерусалим тешким каменом свим народима; који га год буду хтели дигнути, сатрће се, ако би се и сви народи земаљски сабрали на њ". Матеј 24:6–7 предвиђа да „ће устати народ на народ и царство на царство". „Ратови и гласови о ратовима" су дефинитивно обележје садашњег доба.

Ово је само неколицина знакова да живимо у последњим временима. Има их још много више. Бог нам је дао пророштва јер не жели да ико пропадне и увек даје јасно упозорење пре него што излије свој гнев (2. Петрова 3:9).

Да ли живимо у последњим временима? Нико не зна када ће се Исус вратити, али Узнесење може да се деси сваког часа. Бог ће се обрачунати са грехом било путем благодати, или гневом. Јован 3:36 каже: „Ко верује у Сина има вечни живот; а ко је непослушан Сину неће видети живота, него гнев Божији остаје на њему". Они који не прихвате Исуса Христа као свог спаситеља претрпеће Божији гнев.

Добра вест је да није касно да изаберемо вечни живот. Све што нам је потребно је прихватање, по вери, Божијег бесплатног дара благодати. Не постоји ништа што можеш да учиниш да зарадиш благодат, Исус је платио цену за тебе (Римљанима 3:24). Да ли си спреман за повратак Господа? Или ћеш искусити Његов гнев?

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли живимо у последњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries