settings icon
share icon
Питање

Постоје ли различити нивои кажњавања у паклу?

srpski
Одговор


Идеја да у паклу постоје различити нивои кажњавања долази првенствено из “Божанствене комедије” Данта Алигијерија, написане између 1308. и 1321. године. У том делу латински песник Вергилије води Дантеа кроз девет кругова пакла. Кругови су концентрични, а сваки наредни представља веће зло. Последњи круг који је уједно и кулминација зла налази се у центру Земље, где је смештен оковани сотона. Сваки грешник је према својим гресима смештен у одређени круг и мучен је најгорим грехом који је починио. По Дантеу, у првом кругу се налазе некрштени али честити пагани, а у последњем тј. у самом центру пакла су они који су починили најтежи од свих грехова – издали су Бога.

Мада не постоје јасне назнаке, Библија можда наговештава постојање различитих нивоа кажњавања у паклу. У Откривењу 20:11-15 људи се осуђују “на основу онога што је написано у књигама - по делима њиховим” (Откривење 20:12). После овог суђења сви ће свеједно бити бачени у ватрено језеро (Откривење 20:13-15). Можемо да претпоставимо да је сврха суђења одређивање тежине казне. У сваком случају, нешто мање врео део језера није никаква утеха онима који су осуђени за вечност. Какви год да су нивои кажњавања у паклу, то је на крају крајева место које треба избегавати.

Нажалост, Библија тврди да ће већина људи завршити у паклу. “…јер су широка врата и простран пут који води у пропаст, и много их је који њиме улазе. Како су уска врата и стешњен пут који води у живот, и мало их је који га налазе” (Матеј 7:13-14). Свако мора себи да постави питање на ком путу се налази. Сви који су на широком путу имају нешто заједничко – одбили су Исуса Христа као једини пут у небо. Исус је рекао: “Ја сам пут и истина и живот; нико не долази к Оцу - сем кроз мене” (Јован 14:6). Кад је рекао да је он једини пут, то је управо и мислио. Свако ко следи неки други пут налази се на широком путу ка пропасти. Ако и постоје различити нивои пакла, муке су тамо ужасавајуће и вечне, али ипак могу на време да се избегну.Врати се на Српску страну

Постоје ли различити нивои кажњавања у паклу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries