settings icon
share icon
Питање

Ко је био Јозеф Смит?

srpski
Одговор


Јозеф Смит је познат као оснивач мормонске цркве, такође познате као Црква Исуса Христа светаца последних дана. Од ране младости, за Јозефа Смита се веровало да је поседовао известне окултне моћи. Био је познат, од ране младости, као видовњак и користио је видовити камен да му каже где може да нађе драгоцене метале као сребро. И он и његов отац били су познати као„трагачи за благом" и користили су бајање и магију да би спровели излете на којима су тражили благо. Захваљујући томе, наравно, стекли су име и репутацију. До данашњег дана, неки га сматрају свецем, а други потпуним шарлатаном.

Јозеф Смит одрастао је у доба духовног пробуђења у Америци познатог као обнова. У то време, 1820. године, Јозеф Смит је тврдио да је примио величанствене визије у којима су се Бог Отац и Бог Син материјализовали и говорили му док се молио у шуми. Он је рекао да су ове две „особе" имале прилично лоше мишљење о хришћанској цркви и да су објавиле да је потребна обнова хришћанства и да је Смит изабран да покрене нови религиозни систем. Од почетака до данас, мормонска црква сматра да само она представља право хришћанство.

Мормонске вође стално подучавају, да је после смрти апостола, право хришћанство прерасло у отпадништво од вере и да је зато потребна „обнова". Али, чак и после наводне небеске посете, Јозеф Смит и његови пријатељи наставили су да копају за благом користећи окултне методе. Ове методе биле су тада илегалне и 1826. године Смит је био осуђен за врачање. Али пре те пресуде у области Ченанго, у Њу Јорку, нови „пророк Господњи" наставио је да изазива контраверзе са још једним невероватним сусретом са неба. 1823. године, Смит је тврдио да га је посетио анђео Морони који му је открио да се на извесном месту, близу града Палмире у Њу Јорку налазе златне плоче. На златним плочама, налазила се историја древног човека, Мормона и његовог мистичног древног јеврејског племена, за које се говорило да су били „други сведоци" истине хришћанског еванђеља. У мормонским историјским документима је забележено да је анђео обезбедио посебне наочаре да помогне Смиту да преведе списе са златних плоча. Такође, постоје извештаји, да је током превода, човек који је помагао Смиту имао ту привилегију да му у посету у Пенсилванију, 15. маја 1829. године дођу Јован Крститељ, Јаков и Јован и да обојици доделе „Ароново свештенство". Ове и друге невероватне приче забележене су у Смитовој књизи „Драгоцени бисер".

Јозеф Смит је тврдио да је имао посебне визије и да му се небо невероватно отварало. Али, шездесет два становника Палмира, у држави Њу Јорк потписали су изјаву, јер су желели да други знају оно што су они знали о њему: његова породица, веровања и његови окултни излети да пронађе благо били су „потпуно лишени морала и зависни од злих навика". Ипак, Смит је тврдио да је био Божији гласноговорник, а када је говорио , тврдио је да је Бог говорио. Ову моћну позицију су многи следбеници озбиљно шватили и када је Смит доживљавао визију, требало ју је озбиљно шватити, без обзира што је била у супротности са „хришћанским" моралним стандардима. Смитова нова „откривења од Бога" о полигамији су само један пример.

Популарне или не, Смитове објаве „од Бога" учинили су га славним прилично дуго. Његове врло маштовите приче се, увек, читају као научна фантастика, мешајући и изврћући библијску истину са маштом. Он је увек био пажљив да имитира библијске истине и много пута је прерадио Библију. Многима је његова теологија изврнути одраз праве теологије. Она доводи у искушење тако што користи површност оног што људи знају као библијску истину.

Јозеф Смит је свој крај дочекао у рукама разјарене светине. Пошто је покушао да заташка питање полигамије, након што се његова црква сместила у месту Науво, у Илиноису, Смит и његови следбеници уништили су зграду антимормонских новина и био је ухапшен и чекао је суђење у затвору. У затвор је упала разјарана група од 200 људи и Јозеф Смит и његов брат су били убијени. После његове превремене смрти, десио се раздор у „цркви". Црква коју је основао Смит и даље има седиште у Мизурију (Заједница Христа – РЛДС), као и у држави Јути, где су многи мормони следили новог вођу, Бригама Јанга.

EnglishВрати се на Српску страну

Ко је био Јозеф Смит?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries