settings icon
share icon
Питање

Шта је јаинизам?

srpski
Одговор


Јаинизам је почео у 6. веку као покрет обнове унутар хиндуизма. Заснива се на учењима свог оснивача, Махавира. Верујући да је живот самопорицања начин да се постигне „просветљење", Махавира је лутао го и мутав кроз Индију 12 година, трпећи страдање и злостављање. После тога, стекао је ученике, проповедајући своје новоосновано веровање. Махавира се снажно супротстављао идеји о признању или слављењу супериорног бића. Иако је Махавира порицао да постоји било који Бог или богови које треба славити,њега су, као и друге религиозне вође, његови каснији следбеници прогласили за божанство. Проглашен је за 24. тиртанкара, последњег и највећег од свих бића спасилаца. Према јаинским списима, Махавира се спустио са неба, није починио никакав грех и кроз медитацију, ослободио се свих земаљских жеља.

Јаинизам је религија екстремног легализма, јер особа достиже спасење једино кроз аскетизам (строго порицање себе). Нема слободе у овој религији, само правила, првенствено Пет великих заклетви, одрицање од 1) убијања живих бића, 2) лагања, 3) похлепе, 4) сексуалног задовољства и 5) везивања за овоземаљске ствари. Жене треба потпуно избегавати, јер су се сматрале извором сваке врсте зла.

Као и све лажне религије,јаинизам не може да се усклади са библијским хришћанством. Прво, Библија осуђује слављење било ког другог бога осим Јехове, истинитог и живог Бога: „Ја сам Господ Бог твој... Немој имати других богова осим мене" (Излазак 20:2.3). „Ја сам Господ, и нема другог, осим мене нема бога" (Исаија 45:5). Махавира уопште није био бог, већ човек. Као и сви људи и он је био рођен, грешио је и умро. Он није постигао безгрешно савршенство. Само је један Човек живео савршено, Господ Исус Христос који је „свему био искушан mdash; слично нама mdash; изузев греха." (Јеврејима 4:15).

Друго, Библија јасно каже да поштовање закона и учења, чак и оних који долазе од истинитог и живог Бога никада неће произвести праведност која је потребна за спасење. „Човек се не оправдава делима закона" (Галатима 2:16). Библија подучава да спасење долази путем благодати кроз веру у проливену крву Исуса Христа (Ефесцима 2:8-9), који је понео наш грех на крст, тако да ми можемо да носимо Његову праведност. „Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија" (2. Коринћанима 5:21). Исус олакшава терете људе, док их јаинизам додаје.

На крају, две „велике заклетве" јаинизма се директно супротстављају откривеној Божијој Речи. Док је избегавање похлепе , лагање и везивање за светске ствари похвално, избегавање сексуалног задовољства, до крајњих граница, значило би крај човечанства. Да би осигурао наставак генерација људи на земљи, Бог нам је подарио сексуални нагон. Унутар граница светог брака, сексуални нагон долази до свог испуњења и будућност наше врсте је осигурана (Постање 1:28; 2:24; 9:1). Поред тога, једно од начела јаинизма је ахизма, забрана одузимања живота у било ком облику. Ово се директно супротставља и Старом и Новом завету, где је Бог дао животиње човечанству као храну (Књига Левита 11 и Дела апостолска 10).

Као и све лажне религије, јаинизам је још једна Сатанина лаж, чија је жеља да нас зароби у систему окренутом сопственим личностима, окречући наше умове и дух ка себи да бисмо покушали да себе учинимо вреднима кроз самоодрицање и држање правила. Исус нам је заповедио да умремо себи, да живимо за Њега и да, кроз Њега, живимо за друге. Неуспех јаинизма да се прошири даље од одређених области у Индији, говори о чињеници да не удовољава универзалној људској потреби. Ово је у јарком контрасту са Исусом Христом, чији је утицај универзалан.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је јаинизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries