settings icon
share icon
Питање

Да ли је истина релативна?

srpski
Одговор


Када неко каже да је истина релативна, он, нормално, мисли да не постоји апсолутна истина. Неке ствари могу да изгледају као истина за тебе, али нису истина за мене. Ако ти верујеш, онда је то истина за тебе. Ако не верујеш, није истина за мене. Када људи кажу ствари као што су „у реду је ако Бог постоји за тебе, али Он не постоји за мене", они изражавају популарно мишљење да је истина релативна.

Цео концепт „релативне истине" звучи толеранто и отвореног ума. Међутим, под пажљивијом анализом, уоште није отвореног ума. У суштини, рећи да „Бог постоји за тебе, али не и за мене" је рећи да је идеја о Богу друге особе погрешна. Доноси осуду. Али, нико истински не верује да је сва истина релативна. Ниједна разумна особа неће рећи: „Гравитација важи за тебе, али не и за мене" и крене да скочи са високе зграде верујући да се неће десити никаква штета.

Изјава „стина је релативна", у ствари, саму себе негира. Рећи „истина је релативна", особа говори наводну истину. Али, ако је истина релативна, онда је и та изјава сама релативна – што значи да ми не можемо да верујемо да је истинита све време.

Сигурно да постоје изјаве које су релативне. На пример, „Форд Мустанг је најлепши ауто икада направљен" је релативна изјава. Љубитељ аутомобила може да мисли да је то истина, али не постоји апсолутни стандард по коме се мери „лепота". То је, једноставно, нечије веровање или мишљење. Међутим, изјава „постоји црвени Форд Мустанг паркиран напољу и припада мени" није релативна. Она је или истина или лаж, на основу објективне реалности. Ако је Мустанг плав (не црвен), та изјава је лажна. Ако црвени Мустанг припада неком другом, ова изјава је лажна – не поклапа се са реалношћу.

Опште говорећи, мишљења су релативна. Многи људи отпреме свако питање о Богу или религији у област мишљења. „Ти више волиш Исуса – то је лепо, функционише за тебе". Оно што хришћани говоре (а Библија подучава) је да је истина није релативна, без обзира на тему. Постоји објективна духовна реалност, као што постоји и објективна физичка реалност. Бог се не мења (Малахија 3:6). Исус је упоредио своје учење са чврстом, непомичном стеном (Матеј 7:24). Исус је једини пут ка спасењу и ово је истина за сваку особу у свим временима (Јован 14:6). Као што је људима потребно да дишу да би живели, треба да буду наново рођени вером у Христа да би искусили вечни живот (Јован 3:3).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је истина релативна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries