settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да је човек створен на слику Божију, као што је Он (Постање 1:26-27)?

srpski
Одговор


На последњи дан стварања, Бог је рекао: “Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми” (Прва Мојсијева 1:26). Тако да је Он завршио стварање, са “нечим посебним.” Бог је створио човека од праха земаљског и удахнуо му је живот (Прва Мојсијева 2:7). Самим тим, човек је јединствен међу Божијим створењима, јер има и материјални (тело) и нематеријални део (душа / дух).

Да смо створени на “слику Божију” значи, најједноставније речено да личимо на Бога. Адам није личао на Бога по томе што је имао тело и крв. Писмо каже да “Бог је дух” (Јован 4:24) и да самим тим постоји без тела.Међутим, Адамово тело је одсликавало Божији живот, на начин да је створено са савршеним здрављем и није подлегало смрти.

Слика Божија се односи на нематеријални део човека. Она одваја човека од животињског света, чини га подобним за “власт” коју му је Бог наменио (Прва Мојсијева 1:28), и омогућава му да комуницира са својим Створитељем. То је једна сличност у менталном, моралном и социјалном смислу.

Ментално, човек је створен као разумно биће са вољом—другим речима, човек може да размишља и да бира. Ово је слика Божијег интелекта и слободе. Сваки пут када неко измисли машину, напише књигу, наслика пејзаж, ужива у симфонији, израчуна неки износ, да име кућном љубимцу, он или она објављују чињеницу да смо створени на слику Божију.

Морално, човек је створен у праведности и савршеној безазлености, што је слика Божије светости. Бог је видео све што је створио (укључујући људски род) и назвао га “врло добро” (Прва Мојсијева 1:31). Наша савест или “морални компас” је само траг тог оригиналног стања. Кад год неко напише закон, уклони се од зла, похвали добро понашање, или се осећа кривим, он потврђује чињеницу да смо створени на слику Божију.

Социјално, човек је створен за заједништво. Ово одсликава Божије троијство и Његову љубав. У едемском врту, човеков примарни однос је био са Богом (Птва Мојсијева 3:8 указује на однос са Богом), и Бог је створио прву жену зато што “није добро да је човек сам” (Прва Мојсијева 2:18). Сваки пут када се неко ожени, нађе пријатеља, загрли дете, или оде у цркву, он демонстрира чињеницу да смо створени на слику Божију.

Део тога да смо створени на слику Божију значи да је Адам имао способност да прави слободне изборе. Иако му је дата праведна природа, Адам је направио погрешан избор и побунио се против свог Створитеља. Тиме је Адам покварио слику Божију у себи, и пренео ту искривљену сличност на сву своју децу, укључујући и нас (Римљанима 5:12). Данас, ми још увек одсликавамо лик Божији (Јаков 3:9), али исто тако носимо ожиљке греха. Ментално, морално, социјално, и физички, показујемо последице.

Добра вест је та, да када Бог откупи једну особу, Он почиње да обнавља оригиналну слику Божију, стварајући “новог човека, који је према Богу створен у истинитој праведности и светости” (Ефесцима 4:24; види исто и Колошанима 3:10).Врати се на Српску страну

Шта то значи да је човек створен на слику Божију, као што је Он (Постање 1:26-27)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries