settings icon
share icon
Питање

Повређен сам у цркви у прошлости. Како могу то да пребродим и обновим своју страст за црквом и жељу да идем у цркву?

srpski
Одговор


Бол који је начињен у цркви је „тихи убица". Не значи да речи и догађаји који су повредили твоје срце нису врло ружни и јавни. Тај бол је „тихи убица" због оног што чини дубоко у уму, срцу и души повређене особе. Уколико се особа са тим не позабави, уништиће будућу срећу, радост и добробит. Та штета негативно утиче и на службу и досезање људи за Христа, а неке цркве се никада не опораве. Признајте да се понашање које је узроковало такву пустош у твом срцу не разликује пуно од повреде коју свако од нас може да доживи на радном месту, пијаци или код куће. Разлика је у томе што не очекујемо да се Божији народ понаша као они који су без Христа у својим животима. Црква је једино место где би скоро свако требало да осећа да је безбедан, прихваћен, да му је опроштено и без конфликта и бола. Ипак, у већини цркава, постоје бар неки елементи свађе, конфликта и мржње који су увуку и наруше тај идеал.

У неким црквама се то дешава чешће него у неким другим. Духовно здравље људи у цркви и снага вођства одлучују колико ће такво понашање да преовлађује и до које мере ће да преузме контролу. Ако је ван контроле, оно споро и сигурно урушава темеље духовног живота цркве.

Битно је да се пажња скрене са људи који су укључени у повреду и саме цркве на корен бола, патње и разочарења. Искрено наведи како се осећаш. Ако си као већина људи, ево неких могућности: љутња, туга, разочарење, одбацивање, повређеност, љубомора, страх, побуњеништво, понос, стид, срамота и губитак. Откриј шта се налази у твом срцу – не шта ти је неко рекао или учинио, већ шта заиста узрокује бол? Затим, истражи Библију да откријеш шта Бог каже о томе. Узми библијски речник и пронађи сваку реч, размишљај, моли се и примени тај стих. На пример, можда си љут, а у стварности се осећаш одбаченим. Шта Бог каже о одбачености? Он каже: „Никад те нећу напустити нити ћу те оставити″ (Јеврејима 13:5). „Љубим те љубављу вечном″ (Јеремија 31:3); „И ја сам са вама у све дане до свршетка света″ (Матеј 28:20).

Када заиста установиш корен свог бола, Бог има мелем мудрости, саосећања и љубави да исцели твоје ране. Уколико га позовеш да ти помогне, твоја пажња се усредсређује на Њега и скреће са других људи и њихових поступака. Престаћеш да се подсећаш догађаја који ти је узроковао бол. Можда си заиста повређен, оштећен или увређен. То сигурно осећаш. Та осећања су нус производ дубљих, битнијих стварности које су ослабиле твоју страст према Богу, Његовој цркви и Његовој сврси за твој живот. Уколико се не позабавиш својим осећањима, она ће водити до корена огорчења која ће негативно утицати на сваку нит твоје душе и ускратити ти изобилан жвот у Христу (Јован 10:10). Не желиш да се то деси у твом животу.

Како да спречимо да та болна искуства узрокују уништење у нашим душама? Књига мудрости из Библије каже да „изнад свега срце своје чувај, јер су у њему извори живота" (Изреке 4:23). Чувамо своја срца тако што пажљиво бирамо своје мисли, осећања, ставове и поступке. Чувај своје срце одбијајући да се усредсређујеш на оно што се десило, на људе који су те повредили и стално нападајући слабости цркве. Одустајање од огорчења захтева понизност, али Бог „се супротставља охолима, а понизнима даје благодат″ (Јаковљева 4:6; Изреке 3:34). То подразумева да поступамо у духу опраштања (Матеј 18:22; Марко 11:27; Ефесцима 4:32; Колошанима 3:13) без икаквог наговештаја освете (Римљанима 12:19). Највише, захтева силу Светог Духа да ради у нама и кроз нас (Ефесцима 3:16).

Не оптужуј Бога за то како се Његова деца понашају. Такође, не напуштај цркву. У већини цркава, постоји много више оних људи који су посвећени, пуни благодати и праштања, од оних који то нису. Потражи их. Проводи време са њима. Ако не можеш да их нађеш, пронађи другу цркву (ретко је да такви људи не могу да се нађу, чак и у најтежим црквеним срединама). Црква је Божија идеја и Он је, верно, штити, чак и ако га некада боли њено понашање (види Откривење 2-3).

Можеш да имаш наду, јер тражиш исцељење од Господа. Сада је на теби ред да учиниш праву ствар и усредсредиш пажњу на Особу која ће истински да преобрази твој живот ван те повреде. Исус је обећао: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас одморити. Узмите мој јарам на себе и научите од мене, јер ја сам кротак и смеран у срцу, и наћи ћете одмор у својим душама. Јер је мој јарам благ и моје бреме је лако″ (Матеј 11:28-30).
EnglishВрати се на Српску страну

Повређен сам у цркви у прошлости. Како могу то да пребродим и обновим своју страст за црквом и жељу да идем у цркву?
© Copyright Got Questions Ministries