settings icon
share icon
Питање

Какво е значението на високите места в Библията?

srpski
Одговор


Високите места били просто местата на поклонение на издигнати места от земята или издигнати олтари на ниска земя като долината. Високите места първоначално били посветени на идолопоклонство (Числа 33:52; Левит 26:30) особено сред моавците (Исая 16:12). Тези светилища често включвали олтар и свещен предмет като каменен стълб или дървен прът в различни форми, отъждествявани с предмета на поклонение (животни, съзвездия, богини и божества на плодородието).

Израилтяните, окончателно отвърнали се от Бог, практикували поклонението на Молох и изграждали високи места за Ваал (Еремия 32:35). Въпреки че Соломон построил Божия храм в Ерусалим, той по-късно изградил идолопоклоннически високи места за своите чуждоземни съпруги извън Ерусалим и се покланял с тях, в резултат на което загубил царството (3 Царе 11:11). Хората все още принасяли жертви на езическите високи места преди да бъде построен храмът и Соломон се присъединил към тях. След като Господ му се появил в сън при Гаваон, царят се завърнал в Ерусалим и принесъл жертва; обаче, той продължил да се колебае между двете места на поклонение.

Не всички високи места били посветени на идолопоклонство. Те играели главна роля в поклонението на израилтяните и най-ранното библейско споменаване на място на поклонение, по-късно наречено „високо място", се намира в Битие 12:6-8, където Аврам издигнал олтари на Господ при Сихем и Хеброн. Авраам построил олтар в района на Мория и се канел да принесе в жертва сина си там (Битие 22:1-2). Традиционно се вярва, че това място е същото високо място, където бил построен храмът на Ерусалим. Яков издигнал каменен стълб на Господ при Ветил (Битие 28:18-19), а Мойсей срещнал Бог на Синайската планина (Изход 19:1-3).

Исус Навиев издигнал каменни стълбове след преминаването на Йордан (Исус Навиев 4:20) и считал това за високо място за поклонение, защото израилтяните „излезли от" Йордан на по-висока земя. Пророк Самуил редовно посещавал високите места (1 Царе 7:16). Високите места като места на поклонение на идолите на Ханаан (Съдии 3:19) се запазили до времето на Илия (3 Царе 18:16-40). Бог назовал само едно високо място, където било разрешено жертвоприношението, и това бил храмът в Ерусалим (2 Летописи 3:1). Бог заповядал всички други високи места да бъдат разрушени. Цар Йосия ги разрушил в 4 Царе 22–23.

EnglishВрати се на Српску страну

Какво е значението на високите места в Библията?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries