settings icon
share icon
Питање

Шта је еванђеље инклузије?

srpski
Одговор


Еванђеље инклузије је стара јерес универзализма којој је дато ново име. Универзализам је веровање да ће сви људи, на крају, бити спашени и ићи на небо. Еванђеље инклузије, према учењу Карлтона Пирсона и других, обухвата неколико лажних веровања:

1) Еванђеље инклузије каже да су смрт и васкрсење Исуса Христа платили цену за цело човечанство да уживају у вечном животу на небу без било какве потребе за покајањем.

2) Еванђеље инклузије подучава да је спасење безусловно и чак и не тражи веру у Исуса Христа као плату за дуг човечјег греха.

3) Еванђеље инклузије верује да је судбина свог човечанства да иде на небо, без обзира да ли то шватају или не.

4) Еванђеље инклузије казује да ће целокупно човечанство да иде на небо, без обзира на религијску припадност.

5) Најзад, еванђеље инклузије каже да ће, само они који су намерно и свесно одбили Божију благодат – пошто су „окусили плод" Његове благодати- провести вечност одвојени од Бога.

Еванђеље инклузије је супротно јасном учењу Исуса и Библије. У Јовановом еванђељу, Исус јасно говори да је једини пут ка спасењу кроз Њега (Јован 14:6). Бог је послао Исуса у свет да обезбеди спасење за пало човечанство , али то спасење је доступно само онима који поверују у Исуса Христа као Божију плату за своје грехе (Јован 3:16). Апостоли понављају ову поруку (Ефесцима 2:8-9; 1. Петрова 1:8-9; 1. Јованова 5:13). Вера у Исуса Христа значи да више не покушавамо да обезбедимо спасење засновано на делима, већ да верујемо да, оно што је Исус урадио, било довољно да се обезбеди спасење.

Спасење је повезано са покајањем. Покајање је промена ума у вези са сопственим грехом и потребом за спасењем уз Христову помоћ путем вере (Дела 2:38). Чин покајања је онај у којем признајемо да смо, пред Богом, грешници неспособни да зарадимо сопствени пут до спасења, па се зато кајемо због наших грехова – окрећемо се од њих – и тражимо Христа по вери (грчка реч за „покајати" дословно значи „променити став").

Исус нуди спасење сваком ко је вољан да се покаје и поверује (Јован 3:16). Међутим, сам Исус је рекао да неће сви веровати (Матеј 7:13-14; Јован 3:19). Нико не жели да помисли како Бог пун љубави и благодати шаље људе у пакао, али то је управо оно што Библија говори. Исус каже, на крају, да ће Син Човечији раздвојити све народе као што пастир раздваја овце од јараца. Овце (представљају оне који, путем вере у Исуса Христа, имају обезбеђено спасење) ићи ће у царство са Исусом. Јарчеви (представљају оне који су одбили спасење које Исус нуди) ићи ће у пакао, што је описано као вечни огањ (Матеј 25:31-46).

Ово учење многе вређа и уместо да преображавамо своје размишљање у односу на јасно учење Божије Речи, неки мењају оно што Библија учи и шире то лажно учење. Еванђеље инклузиије је пример овог.

Ево још неких додатних аргумената против еванђеља инклузије:

1) Ако вера и покајање нису потребни да би се примио дар спасења, зашто је Нови завет пун позива на покајање и веровање у Исуса Христа?

2) Ако спасење не захтева веру у Христово свршено дело на крсту, зашто се Исус потчинио тако понижавајућој и изузетно болној смрти? Бог је могао свима једноставно да обезбеди „божански опроштај."

3) Ако ће сви да иду на небо без обзира да ли то шватају или не, чему онда слободна воља? Да ли ће атеиста који је цео живот провео одбацајући Бога, Библију, Исуса и хришћанство бити одвучен на небо против своје воље? Еванђеље инклузије изгледа да указује да ће небо бити испуњено људима који и не желе да буду тамо.

4) Како сви људи могу да иду на небо без обзира на њихову религиозну припадност, ако постоји много религија које имају контрадикторне тврдње? На пример, шта је са људима који имају потпуно другачије шватање о животу после смрти, као што је реинкарнација или анихилационизам (тј. идеја да престајемо да постојимо након смрти)?

5) На крају, ако они који отворено одбацују Божију благодат не одлазе на небо, онда то и није еванђеље инклузије, зар не? Ако сви људи не иду у рај, немојте то звати еванђеље инклузије, јер то и даље искључује неке.

Апостол Павле назвао је поруку еванђеља „мирис од смрти за смрт" (2. Коринћанима 2:16). То је значило, да, за многе, порука еванђеља јесте увредљива. Говори људима истину о њиховом греху и безнадежном стању без Христа. Говори људима да не постоји ништа што могу да ураде да преброде јаз између себе и Бога. Током векова, постојали су људи (многи од њих добронамерни) који су покушали да ублаже поруку еванђеља да би довели више људи у цркву. Наизглед, то делује као мудра одлука, али на крају, даје људима лажни осећају сигурности. Павле је рекао, да било ко, ко проповеда другачије еванђеље од оног које се проповеда треба да буде проклет (Галатима 1:8). То су јаке речи, али када једном шватите како је порука еванђеља од виталног значаја, такође шватиш како је од животне важности да се порука исправно швати. Лажно еванђеље не спашава никога. Све што чини је да осуђује више људи на пакао и производи већу осуду за оне који промовишу лажи као што то чини еванђеље инклузије.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је еванђеље инклузије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries