Шта су гностичка јеванђеља?


Питање: Шта су гностичка јеванђеља?

Одговор:
Гностичка јеванђеља су списи раних „хришћанских" гностика. После првог века хришћанства, створиле су се две основне поделе – на ортодоксне хришћане и гностике. Ортодоксни хришћани су се држали књига које сада имамо у Светом писму, и теологије за коју данас сматрамо да је ортодоксна. Хришћани гностици, ако бисмо заиста могли да их назовемо хришћанима, имали су потпуно различито виђење Библије, Исуса Христа, спасења и готово сваке друге главне хришћанске доктрине. Међутим, нису имали никакве списе апостола да би њихова уверења била легитимна.

И зато су написана гностичка јеванђеља. Гностици су узели имена славних хришћана на превару за своје списе, као што је јеванђеље по Томи, по Филипу, по Марији, итд. Откриће библиотеке у Наг Хамади у јужном Египту 1945. године престављало је огромно откриће гностичких јеванђеља. За гностичка јеванђеља се често говорило да су наводно „изгубљене библијске књиге".

Како би требало да се односимо према гностичким јеванђељима? Да ли би нека од њих или сва требало да буду део Светог писма? Не, не би требало. Прво, као што је већ речено, гностичка јеванђеља шире лажно учење. Постоји безброј контрадикторности између гностићких јеванђеља и правих – јеванђеља по Матеју, Марку, Луки и Јовану. Гностичка јеванђеља могу да буду добар извор за проучавање раних хришћанских јереси, али никако не би требало да их прихватимо као део Светог писма и као оне који представљају праву хришћанску веру.

English


Врати се на Српску страну
Шта су гностичка јеванђеља?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога