settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о духовима или утварама?

srpski
Одговор


Постоје ли духови? Одговор зависи од тога како дефинишемо реч “дух”. Ако се она односи на духовна бића, одговор је “да”, али ако се односи на духове људи који су умрли, одговор је “не”. Библија на много места јасно говори о добрим и злим духовним бићима. Али, она негира идеју да духови преминулих могу да остану на земљи и запоседају живе.

У Јеврејима 9:27 пише: “И као што је људима одређено да једном умру, а затим суд." Управо то се дешава са човековом душом и духом када умре – одлазе на суд. Ишод суђења је небо за вернике (2. Корнћанима 5:6-8; Филипљанима 1:23), а пакао за невернике (Матеј 25.26; Лука 16:22.24). Не постоји ништа између. Не постоји могућност да неко остане на земљи као дух. Ако и постоје духови, како Библија каже, они никако не могу да буду душе које су се одвојиле од тела или духови преминулих.

Библија веома јасно учи да постоје духовна бића која могу да се повежу са нашим физичким светом и да се приказују у њему. Та бића она назива анђелима и демонима. Анђели су духовна бића која верно служе Богу. Они су праведни, добри и свети. Демони су пали анђели који су се побунили против Бога. Они су зли, преварни и деструктивни. Према 2. Коринћанима 11:14-15, демони умеју да се маскирају у анђеле светла и слуге праведности. Појављивање у обличју духа и узимање идентитета преминулог човека дефинитивно може да се припише моћима и способностима демона.

У Библији, најближи “запоседнутости” је пример у Марку 5:1-20. Легија демона запосела је човека који је живео међу гробовима. Овде се не ради о духовима, већ о демонима који су запосели човека како би преко њега застрашивали људе у том месту. Демони само желе да „украду, закољу и упропасте" (Јован 10:10). Учиниће све што је у њиховој моћи да обману људе и одведу их далеко од Бога. То би било објашњење за активности „духова“. Било да се називају духовима, вампирима или аветима, ради се о активностима злих духова или демона.

А шта је са примерима “добрих” духова? Шта је са медијумима који кажу да призивају мртве и добијају од њих корисне информације? Понављам, важно је упамтити да је циљ демона да обману људе. Ако ће људи више веровати медијуму него Богу, демон ће врло радо открити истиниту информацију. Чак и добра информација која долази из извора зла може да заведе, исквари и уништи.

Данас има све више интересовања за паранормалне појаве. Постоје особе али и фирме које називају себе ловцима на духове и које за новац ослобађају неко уклето место од духова. Медијуми, сеансе за призивање духова и тарот карте се сматрају сасвим нормалном појавом. Људи су по природи свесни духовног света. Нажалост, уместо да траже истину о духовном свету кроз читање Библије и комуникацију с Богом, многи су заведени светом духова. Демони се засигурно слатко смеју због те масовне преваре светских размера.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о духовима или утварама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries