settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о коцкању? Да ли је коцкање грех?

srpski
Одговор


Коцкање се може дефинисати ако “рескирање новца у покушају да се новац умножи на нечему где су мале шансе за добитак.” Библија конкретно не осуђује коцкање, клађење или лутрију. Библија нас упозорава, међутим, да се држимо даље од љубави према новцу (1 Тимотеју 6:10; Јеврејима 13:5). Писмо нас такође охрабрује да се држимо даље од покушаја да се брзо обогатимо (Приче Соломонове 13:11; 23:5; Книга Проповедника 5:10). Коцкање се дефинитивно фокусира на љубав према новцу и непорециво искушава људе обећањем брзог и лаког богатства.

Шта је погрешно у коцкању? Питање коцкања је није лако дефинисати, јер ако се ради умерено и само понекад, то је траћење новца, али није и обвезно "зло." Људи траће новац на разноразне ствари. Коцкање није ништа мање или више траћење новца него гледање филма (у многим случајевима), одлазак у непотребно скуп ресторан, или куповина беспотребне ствари. У исто време, чињеница да се новац траћи и на друге ствари не оправдава коцкање. Новац не треба траћити. Вишак новца треба уштедети за будуће потребе или дати за Божије дело – а не за коцкање.

Коцкање у Библији: Док Библија изричито не помиње коцкање, она помиње игре на "срећу". Као пример, бацање коцке је коришћено у Трећој Мојсијевој да би се направио избор између жртвеног јарца и јарца који се пуштао у пустињу. Исус Навин је бацао коцке да одреди делове земље за различита племена. Немија је бацао коцке да одреди ко ће живети унутар зидова Јерусалима а ко не. Апостоли су бацали коцку да одреде ко ће да замени Јуду. Приче Соломонове 16:33 кажу, “Ждреб се баца у крило, али је од Господа све што излази.” Нигде се у Библији коцкање или "срећа" није користило за забаву нити је представљено као прихватљива пракса за следбенике Божије.

Казина и лутрије: Казина користе разне врсте маркетиншких стратегија да би привукли коцкаре да ризикују што је више новца могуће. Они често нуде јефтин или чак бесплатан алкохол, што охрабрује пијанство, чиме се умањује способност доношења мудрих одлука. У казину је све постављено на један саврчено окрутан начин, да би се узеле огромне суме и добило ништа заузврат, осим флерта и испразног задовољсва. Лутрије имају тенденцију да се представљају као начин да се финансира образовање и /или социални програми. Међутим, студије показују да они који учествују у лутријама су обично последњи који себи могу да приуште да троше паре на лутријске листиће. Фама око "постати богат на брзину" је сувише велико искушење да би му се одупрли они који су очајни. Шансе за добитак су бескрајно мале, што води ка уништењу многих живота.

Зашто добитак на лутрији није угодан Богу? Многи људе тврде да играју на лутрији или да се коцкају да би могли да дају новац цркви или за неко друго добро дело. Док је ово можда добар мотив, само неколицина користи добитак од коцке за побожне сврхе. Истраживања показују да већина победника на лутрији су чак у горој финансијској ситуацији него што су били пре него што су освојили џек пот. Неколицина, ако и један, заиста дају новац за добротворне сврхе. И друго, Богу није потребан наш новац да би финансирао своју мисију у свету. Приче Соломонове 13:11 кажу, “Благо које се таштином тече, умаљава се, а ко сабира руком, умножава.” Бог је суверен и он ће обезбедити за потребе цркве кроз поштена средства. Да ли би се Бог прославио ако му подаримо новац добијен од дроге или украден у некој пљачки? Нити је Богу потребано нити жели новац који је "укарден" од сиромашних који су били у искушењу да се брзо обогате.

Прва Тимотеју 6:10 нам каже, "Јер среброљубље је корен свих зала. Неки су одавши му се, одлутали од вере и сами себи причинили много муке." Јевреји 13:5 објављују, "Не будите среброљупци, него будите задовољни оним што имате. Јер Бог је рекао, "Никада те нећу напустити, нити ћу те оставити." Матеј 6:24 изјављује, "Нико не може да служи двојици господара. Јер, или ће једнога мрзети, а другог волети; или ће једном бити привржен, а другога презирати. Не можете служити и Богу и богатству."Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о коцкању? Да ли је коцкање грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries