settings icon
share icon
Питање

Да ли су неки аспекти пророчанстава о задњим временима испуњени?

srpski
Одговор


Откривење 4:1 уводи библијски одељак који говори „о стварима које морају да се десе". Оно што следи су пророчанства о „задњим временима". Ми још нисмо стигли до Велике невоље, појаве Антихриста или других догађаја који се односе на „задња времена". Оно што видимо јесте „припрема" за те догађаје.

Исус је рекао да ће задњим данима претходити неколико ствари: појавиће се много лажних Христа, који ће обманути многе; чућемо о „ратовима и гласинама о ратовима"; у порасту ће бити „глади и куге и земљотреса по разним местима. Али је све то само почетак невоља" (Матеј 24:5-8). Данашње вести пуне су лажних религија, ратова и природних катастрофа. Знамо да ће догађаји Велике невоље укључивати све што је Исус предвидео (Откривење 6:1-8); тренутна дешавању изгледају као надоградња за већу невољу која је пред нама.

Павле је упозорио да ће у задњим временима лажно учење бити у порасту: „У последња времена неки ће одступити од вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке (1. Тимотеју 4:1). Задњи дани описани су као „тешка времена", због све злобнијих људи и због људи који се отворено „ супротстављају истини" (2.Тимотеју 3:1-9; види такође 2. Солуњанима 2:3). Листа ствари која описује људе у задњим временима — саможиви, среброљубиви, хвалисави, охоли, хулници, родитељима непокорни, неблагодарни, безбожни, без љубави, непомирљиви, опадачи, неуздржљиви, сурови, без љубави према добру, издајници, напрасити, надувени, који више воле сласти него Бога, који имају обличје побожности, али су се одрекли њене силе – (2. Тимотеју 3:1-2), изгледа да савршено пристаје нашем модерном добу.

Да ли може да буде икакве сумње да су пророчанства која се тичу отпадништва испуњавају? Наш 21. век пригрлио је морални релативизам, филозофију која је покварила чак и цркву. На пример, многе деноминације нерадо дефинишу брак као заједницу мушкарца и жене и многе религиозне вође данас отворено подржавају хомосексуализам. Библија је потчињена модерном трагању цркве за привлачнијом „истином". Ово су, у духовном смислу, заиста „тешка" времена.

Оснивање Европске уније – и чињеница да се ујединила Немачка – врло су интересантне у контексту библијског пророчанства. „Десет прстију" из Данила 2:42 и звер са десет рогова из Данила 7:20 и Откривења 13:1 односе се на „обновљено " римско царство које ће имати власт пред Христов долазак. Иако прецизна политичка структура тек треба да се оснује, може се видети како се склапају коцкице слагалице.

Израел је признат као суверена држава 1948.године и ово је, такође, од важности за оне који проучавају Библију. Бог је обећао Авраму да ће му дати Канан у „посед вечни" (Постање 17:8),а Језекиљ је пророковао о физичком и духовном оживљавању (Језекиљ 37). Постојање Израела као нације на њиховој земљи је важан чинилац у светлу пророчанства о задњим временима, због Израелове важности у ешатолоји (Данило 10:14; 11:41; Откривење 11:8).

Иако не постоји никакав бибилијски доказ да су горе поменуте ствари испуњење специфичних пророчанстава о задњим временима, можемо видети како су неки од ових догађаја слични оним које Библија описује. У сваком случају, ми треба да бдимо над овим знацима, јер Исус нам је рекао да ће дан Господњи – Његов повратак по Његов нарођ да се деси као лопов у ноћи (2. Петрова 3:10), неочекивано и ненајављено. „Него бдите и молите се Богу у свако доба, да будете кадри да избегнете све ово што ће се збити, и да станете пред Сина човечијег " (Лука 21:36).Врати се на Српску страну

Да ли су неки аспекти пророчанстава о задњим временима испуњени?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries