settings icon
share icon
Питање

Да ли људи заиста имају слободну вољу?

srpski
Одговор


Ако „слободна воља“ значи да Бог људима даје прилику да праве избор који заиста утиче на њихову судбину, онда да, људи имају слободну вољу. Грех који је у свету данас директно је повезан са избором који су донели Адам и Ева. Бог је створио свет према свом лику, и то је подразумевало способност избора.

Међутим, слободна воља не подразумева да људи могу да раде шта хоће. Наши избори су ограничени оним што је у складу са нашом природом. На пример, човек може да изабере да пређе мост или да га не пређе – али оно што не може да одабере је да прелети мост јер га природа спутава да лети. Исто тако, човек не може да себе начини праведником – грех му онемогућава уклањање кривице (Римљанима 3:23). Тако је слободна воља ограничена природом.

Ово ограничење не уклања нашу одговорност. Библија јасно говори да немамо само способност да бирамо, већ и одговорност да бирамо мудро. У Старом завету Бог је изабрао израелски народ али појединци у том народу су имали одговорност да изаберу да буду послушни Богу. И појединци изван израелског народа су могли да верују и следе Бога такође (на пример, Рута и Раава).

У Новом завету грешници су добили заповест да се „покају“ и „верују“ (Матеј 3:2; 4:17; Дела 3:19; 1. Јованова 3:23). Сваки позив на покајање је позив на избор. Заповест да се верује подразумева да слушалац може да изабере да буде послушан.

Исус је препознао проблем неких неверника када им је рекао: „И нећете да дођете к мени - да имате живот” (Јован 5:40). Јасно је да су могли да дођу да су хтели. Њихов проблем је био у томе што то нису изабрали. Човек ће пожњети оно што је посејао (Галатима 6:7) и они који су неспасени су без изговора (Римљанима 1:20-21).

Међутим, како може човек, који је по природи ограничен, да изабере оно што је добро? Само по Божијој благодати слободна воља заиста постаје „слободна“ у смислу да може да изабере спасење (Јован 15:16). Свети Дух је тај који делује кроз вољу и преко воље једне особе да би је обновио (Јован 1:12-13) и даје му природу новог човека “који је према Богу створен у истинитој праведности и светости“ (Ефесцима 4:24). Спасење је Божије дело. У исто време наши мотиви, жеље, и дела су ствар воље и ми смо са правом одговорни за њих.Врати се на Српску страну

Да ли људи заиста имају слободну вољу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries