settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о флертовању?

srpski
Одговор


Библија нам не говори посебно о томе да ли је флертовање погрешно или не, али има неке принципе које можемо применити. Прво, морамо дефинисати шта је флертовање. Према Мерриам-Вебстер-овом речнику, флерт је: „а) понашати се заљубљено без озбиљне намере, или б) показати површно или случајно интересовање или допадање“. То је синоним за реч ситница, нешто које има малу вредност. Следец́а ствар коју треба да испитамо је шта људи обично покушавају да постигну када флертују. Да ли покушавају да привуку пажњу других, било да је негативна или позитивна? Да ли покушавају да покажу сексуални интерес или привлачност? Да ли то виде као „невину забаву“, чак и ако су они или друга особа у вези са неким другим, чак и у браку?

Ступање у случајни контакт са неким са намерном да се забављамо и при том да дозволимо себи да користимо сексуални тон, може бити духовно опасано за нас. Вец́ина људи верује да све док се ништа физички не дешава, оно што се дешава у нашим главама није битно. Библија нам каже другачије. „А ја вам кажем да свако ко гледа жену са пожудом, вец́ је учинио прељубу с њом у своме срцу “ (Матеј 5:28). Јаков каже: „Него свако подлеже искушењу на тај начин што га његова сопствена пожуда вуче и мами; тада пожуда зачне и рађа грех, а учињени грех рађа смрт(Јаков 1:14–15) . Наш мисаони живот је важан за Бога, а наше мисли такође на крају воде до нашег понашања.

Грех почиње у нашим мислима, а затим се сели у наша срца. Матеј 12:35 нам каже да „добар човек од доброг блага износи добро,а зао човек од рђавог блага износи зло“. Чињеница је да чиме год да се окружимо, чему год да се препустимо и чиме год испунимо свој ум, то ц́емо и постати. Због тога се у Филипљанима 4:8 каже: „Уосталом браћо, што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год је љубазно, што год је на добром гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала, на то мислите.“

Иако се флертовање скоро увек описује као „безопасно“, ретко ако уопште, то и јесте. Флерт може изазвати пријатну пажњу, али интересовање које се показује према тој особи је скоро искључиво сексуално и вероватно ц́е му недостајати било какав осец́ај поштовања. Флертовање такође може оштетити репутацију особе, што може оштетити и садашња и будуц́а пријатељства и романтичне везе. Флертовање може бити забавно у једном тренутку, али производи лажну интимност која оставља особу да се осец́а празном када иза флерта нема правог односа.

Још једно нешто треба да узмемо у обзир, а то је особа са којом се флертује. Могуц́е је да се мушкарац или жена са којима се флертује и сами боре са пожудним мислима. Када особа супротног пола држи до друге особе, намигује јој, додирује је или показује своје тело, то ц́е додатно отежати ту борбу. Библија нас снажно упозорава да не искушавамо друге да греше ( Матеј 18:7 ). Требало би да учинимо све што можемо да доведемо друге у Божје Царство и да никада не учинимо ништа због чега би особа посрнула у свом хришц́анском ходу ( Римљанима 14:21 ).

Библија нам говори да треба да будемо добар пример, показујуц́и другима Христову љубав својим понашањем ( Ефешанима 5:1-2 ). Христова љубав је права и дубока. Она је чиста и намењена за добробит другог. Уместо да флертујемо, треба да волимо друге божијом љубављу. Прва Коринц́анима 10:31 нас подсец́а: „Зато, било да једете, пијете или чините нешто друго, све чините Богу на славу.“

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о флертовању?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries