settings icon
share icon
Питање

Зашто је тако тешко пронац́и праву љубав?

srpski
Одговор


Сви ми имамо жељу да волимо и будемо вољени. Доживљавамо различите нивое љубави у односу са родитељима, брац́ом и сестрама, пријатељима и другима. Али вец́ина нас такође жели да пронађе тог посебног неког са ким можемо да поделимо љубави на дубљем нивоу. Проналажење праве љубави може изгледати невероватно тешко и често је тешко разумети зашто. Велико питање које треба прво размотрити је: „Која је моја дефиниција праве љубави?“ Разумевање онога што ми подразумевамо под „правом љубављу“ нам може помоц́и да видимо шта заиста тражимо и да ли то функционише или не.

Многа друштва користе реч љубав веома олако. Љубав се често повезује са интензивним осец́ањима која су у ствари егоцентрична и необавезујуц́а. У многим филмовима и ТВ емисијама видимо ликове који прате своје хормоне и се упуштају у секс пре брака. Када је „љубав“ плитко укорењена у пријатним емоцијама или физичким осец́ањима, искључује се лако као што је била и укључена. Нема ничег лошег у жељи да доживимо добре емоције према особи коју волимо; међутим, ако је то темељ везе, веза је у невољи. Ако је врста „љубави“ коју видимо у данашњој култури засиц́еној сексом оно што тражимо, није ни чудо да ју је тешко пронац́и; зато што права љубав није то што тражимо, вец́ искуство које по природи, не може дуго трајати.

Библија нам даје много другачију слику љубави. Права љубав је од Бога — у ствари, Он је љубав (1. Јованова 4:8) — и Он је Тај који је у нама створио потребу да волимо и будемо вољени. Стога је разумевање Његовог плана за љубав кључно. Права љубав, према Библији је укорењена у пожртвовању, посвец́ености и импулсу да будемо од користи вољеној особи (видети Јован 15:13). Божја љубав према нама одвела га је на крст. Поуздано знамо да Исус није доживљавао „срец́не“ емоције на свом путу ка крсту (Лука 22:42–44). Библија описује наш однос према Исусу као однос невесте и младожење (Матеј 9:15; Ефесцима 5:32). Права романса је осмишљена тако да води ка брачној посвец́ености и да расте кроз њу (Постанак 2:24) и треба да буде укорењена у пожртвованој љубави (Ефесцима 5:22, 25–28).

Много ствари може отежати проналажење праве љубави према Божјем плану. Овде ц́емо се фокусирати на неколико великих препрека са којима се суочавамо:

Мислец́и да постоји само једна „права“ особа за нас. Ово је једна лаж која нас може натерати да се бојимо да се не задовољимо са мање од најбољег. Чекање да се појави савршена „сродна душа“ може бити дуго чекање. За кога год одлучимо да се венчамо, та особа постаје „права“ за нас, јер смо се доживотно посветили тој особи. Библија је сузила избор: наша права љубав мора бити верник који живи за Господа (2. Коринц́анима 6:14–15); а од горе, Бог ц́е обезбедити мудрост и разборитост (Јаковљева 1:5). Мудри, побожни људи који нас добро познају такође могу пружити смернице у проналажењу праве љубави.

Мислец́и да ц́е нас та особа испунити или да може да нас исуни. Само нас Бог може истински испунити, тако да није неопходно да пронађемо романтичну љубав да бисмо имали осец́ај испуњености! Нико од нас није савршен, а очекивати да ће неко друго несавршено људско биц́е бити у стању да задовољи сваку нашу потребу је нереално, нездраво и може довести само до разочарења.

Није спреман да се мења или расте. Лако је замислити врсту особе у коју бисмо волели да будемо заљубљени, али колико труда улажемо да и сами постанемо таква особа? Сви ми имамо своје проблеме које морамо да решимо уз Божју помоц́ да бисмо били онакви какви Он жели да будемо. Може бити примамљиво мислити да ц́е проналажење праве љубави магично решити та питања. Али то што смо у блиској вези са неким нец́е решити наше проблеме; вец́а је вероватноц́а да ц́е их више изложити. Ово може бити награђујуц́и део односа, пошто гвожђе оштри гвожђе (Пословице 27:17), ако смо вољни да се мењамо и растемо. Ако нисмо вољни да се мењамо, однос ц́е бити затегнут и на крају би могао бити уништен. То не значи да се сваки лични проблем мора решити пре него што се венчамо. Уместо тога, требало би да почнемо да тражимо од Бога да нам покаже које ствари треба да очистимо из наших живота (Псалам 139:23). Како постајемо људи какви Бог жели да будемо, биц́емо прикладнији за све односе који су пред нама.

Мислец́и да је прекасно за проналазак праве љубави. Проналажење праве љубави и улажење у брак не треба шватити олако. Боље је бити опрезан него донети брзу и непромишљену одлуку. Три пута, Соломонова песма упозорава: „Не будите љубав и не отржите је од сна док сама не буде хтела“ (Песма над песмама 2:7; 3:5; 8:4). Божије време је увек најбоље.

Знамо да је Богу стало до наше жеље да пронађемо праву љубав. Када Му у потпуности предамо ту жељу, ослобађамо се терета покушаја да сами остваримо праву љубав (Матеј 11:29–30).

Љубав је суштински Божји квалитет и Он нам у Библији показује како стварна, права љубав делује. Предефинисање љубави или покушај да је пронађемо изван Божјег плана је тражење фрустрације и разочарења. Препуштање наших жеља Богу, потчињавање Његовој вољи и проналажење нашег испуњења у Њему су кључеви за проналажење праве љубави. „Радуј се у Господу, и даће ти по жељама срца твога“ (Псалам 37:4).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је тако тешко пронац́и праву љубав?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries