settings icon
share icon
Питање

Да ли је породично време побожности важно?

srpski
Одговор


Породично време побожности је од суштинске важности за развој нашег духовног живота изван црквених оквира да бисмо имали активну, напредну веру. Али шта значи да имамо време породичне побожности?

Време породичне побожности је одређено време када муж и жена, или родитељи и деца, седе, читају Библију и моле се заједно. То је време дизајнирано да изгради сваког појединца и успостави осец́ај јединства и правца унутар породице.

Важно је бити целонасочен у погледу времена проведеног у читању Светог писма и молитви и изграђивању породичне културе око те навике. Породично време побожности може покренути дубоке односе са децом и проширити могуц́ности за молитву за њих и са њима. Иако може захтевати промену у начину на који породица проводи своје време, планирање породичног времена у побожности може донети вечне благослове у духовном расту и наслеђу породице.

Уколико ми као родитељи прво немамо дисциплину да проводимо време са Богом у читању Светог писма и молитви, успостављање породичног времена побожности може да изгледа необично или неприхватљиво. Али жеља да почнемо да имамо лично време са Богом може постати модел за нашу децу док активно тежимо односу са живим Богом. Наша посвец́еност читању Библије и молитви довољно говори о важности коју ми, као родитељи, придајемо сопственом духовном развоју. Ако је то нешто у које желимо да израстемо са својом децом, онда је пред нама дивно путовање. Транспарентност и истрајност су кључни!

Циљ је да одгајамо децу која као одрасли остају одана Богу. Наша жеља је да одгајамо децу која користе молитву, Божју Реч и чврсто језгро породице, пријатеља и црквене заједнице за усмеравање својих одлука, својих животних циљева и својих односа.

Бог је поучио израелски народ: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Напомињи их својим синовима. Говори им о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем; кад лежеш и кад устајеш.“ (5. Мојсијева 6:6–7). У Ефесцима 6:4 хришц́анима је речено: „А ви очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте с Господњом поуком и опоменом.“ Јасно је да родитељи треба да поучавају своју децу о Богу и Његовим путевима. Најбољи начин да то учините је заједно са Богом као породица, кроз молитву и читање Библије. Практикујући породично време побожности, не само да поучавамо своју децу, вец́ и моделирамо понашање која подржава духовни раст. Много пута, у поучавању деце, можемо да се суочимо са изазовима у нашој вери. Породично време побожности је добро за духовни раст свих чланова породице.

Током породичног времена са Богом, треба да се фокусирате на развој карактера. Користите одломке релевантне за породичне ситуације или потребе. Ово омогуц́ава деци да схвате да је Библија применљива на наш свакодневни живот у двадесет првом веку. Такође им помаже да знају да је Бог Отац пун љубави и бриге који жели да има лични однос са њима, и да је ту да им помогне да нађу мудрост и вођство за своје животе.

Како деца постају старија, помаже им у повезивању доктрине и теологије са животним ситуацијама. Поређење са другим верским системима им помаже да развију аналитичке вештине које ц́е им требати током њиховог духовног сазревања.

Поред тога да имамо устаљену навику да имамо породично време побожности, треба да пазимо на богомдане тренутке за учење. Такви тренуци су ретки, драгоцени и не подлежу распореду. Тренуци када ваше дете поставља питање или запажа, су прилике да поделите Божју љубав и бригу за њега. Можда нец́ете имати све одговоре у сваком тренутку, али можете дати до знања детету да је саслушано, да су његова питања важна и да ц́ете заједно истражити тему. Ово отвара врата за разговор и постаје права, органска представа нашег позива из Посланице Ефесцима 6:4.

Време породичне побожности може бити део дивног путовања заједно са Богом. То може да однегује атмосферу која омогуц́ава нашој деци да напредују, посебно ако већ постоји подршка и брига вец́е верске заједнице.

Време породичне побожности је кључ за благослов из Јакова 1:25: „Али ко се загледа у савршени закон слободе, те истраје у њему и не буде забораван слушач, него онај који га извршава – тај ће бити блажен у ономе што чини.”

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је породично време побожности важно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries