settings icon
share icon
Питање

Који је најбољи доказ/аргумент за интелигентни дизајн?

srpski
Одговор


Модерни научни увид открива нам запањујуће доказе о интелигентном дизајну из различитих области, од биологије, преко астрономије, физике и космологије. Сврха овог чланка је да пружи сажетак неких од главних аргумената.

Који је најбољи доказ о интелигентном дизајну? – Из биологије
У последњих неколико година, Вилијам Дембски зачео је методологију која је постала позната као „филтер објашњења", помоћу кога се о дизајну може закључити на основу феномена природе у неким живим организмима. Филтер се састоји од низа три питања на која треба да се одговори са„да/не" која воде процес одлучивања у вези са тим да ли је дати феномен производ интелигентног узрочног посредовања. На основу овог филтера, ако неки догађај, систем или објекат јесте производ интелигенције, онда ће:
1. Бити условљен
2. Бити комплексан
3. Показиваће независну специфичну шему

Да би постојало сигурност да је дати феномен производ интелигентног дизајна, то не може да буде правилност која потиче из закона природе, нити може да буде резултат случајности. Према Дембском, филтер објашњења истиче најбитније квалитет интелигентно осмишљених система, тј. специфичну комплексност. Другим речима, сама комплексност није довољна да укаже на дело интелигентног чиниоца; мора да се прилагоди независно специфичној шеми.

Међу најупечатљивијим доказима за дизајн у области биологије је откриће дигиталне информације која постоји у живим ћелијама. Испоставља се да је биолошка информација један комплексан низ, који се не понавља и који је уско повезан са функционалним и комуникацијским захтевима које обављају. Таква сличност донекле објашњава Докинсову примедбу, да је„машински генетски код необјашњиво сличан компјутеру". Како треба да гледамо на ову сличност између компјутерског програма – непорецивог производа намерне интелигенције- и низова информација које се налазе у ДНК и другим биолошким молекулима?

Који је најбољи доказ о интелигентном дизајну? – Из физике
У физици, концепт космичке усклађености даје даљу потпору закључку о дизајну. Концепт космичке усклађености односи се на јединствену способност свемира који физичке константе и законе одржава на „танкој линији" равнотеже да би се дозволило појављивање сложеног облика живота. Степен до које те константе у физици морају да се поклапају са прецизним критеријумима је тако висок да су бројни агностички научници закључили да, заиста мора да постоји нека врста трансцеденталне сврхе иза свемирске арене. Британски астрофизичар Фред Хојл пише: „Здраво разумско тумачење чињеница говори да се неки супериорни интелект нашалио са физиком, као и са хемијом и биологијом и да нема слепих сила у природи које су вредне говора. Бројеви који потичу из чињеница су толико велики да је ово несумњиви закључак.

Један пример усклађености је и стопа по којој се свемир шири. Ова вредност мора да се прецизно избалансира до прецизне мере 1:1055. Када би се свемир превише брзо ширио, и материја би се ширила пребрзо за формирање звезда, планета и галаксија. Ако би се свемир ширио превише споро, он би доживео колапс пре него што би се формирале звезде.

Поред тога, однос електромагнетне силе гравитације мора да буде фино избалансиран до мере 1:1040. Ако би се ова вредност мало повисила, све звезде би биле 40% масивније него наше сунце. Ово би значило да би сагоревање звезда било прекратко и неједнако да подржи комплексан живот. Ако би се ове вредности мало спустиле, све звезде би биле бар 20% мање масивне него сунце. То би их учинило неспособним да произведу тешке елементе неопходне да се одржи живот.

Који је најбољи доказ о интелигентном дизајну? – Из космологије
Са модерним открићима у области космологије, концепт дефинитвног почетка космоса је несумњиво приказан. Аргумент под називом „Калам" каже:
1. Све што почиње да постоји има узрок ван себе.
2. Свемир је почео са постојањем.
3. Зато, свемир има узрок ван себе самог.

На основу ових података, први узрок постоји, ван четири димензије простора и времена, који није ничим узрокован и који поседује вечне, личне и интелигентне квалитете да би могао да намерно створи и простор, материју – и чак само време.

Који је најбољи доказ о интелигентном дизајну? — Закључак
Овај чланак је кратки приказ неких кључних елемената у вези са доношењем закључка о дизајну. Сврха је да се покажу бројне информације које подупиру интелигенти дизајн из различитих дисциплина, укључујући биологијиу, физику и космологију.

EnglishВрати се на Српску страну

Који је најбољи доказ/аргумент за интелигентни дизајн?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries