settings icon
share icon
Питање

Да ли је могуће да, вечност у паклу, буде праведна казна само за један људски век у греху?

srpski
Одговор


Библија тврди да је пакао вечан (Матеј 25:46). Многи људи се боре са тим да ли је то праведно. Они се питају да ли је праведно да Бог казни особу за целу вечност као одговор на људски грех током 70, 80, 90 или чак 100 година живота. Како ограничени животни век грешника заслужује бесконачно дугу казну?

Постоје два библијска принципа која јасно показују да је вечност у паклу праведна казна за грех, без обзира колико дуго је трајао нечији земаљски живот.

Прво, Библија изјављује да је сваки грех у суштини против Бога (Псалам 51:4). Обим казне делимично зависи од тога ко је мета злочина. На људском суду, физички напад на појединца обично ц́е резултирати новчаном казном и евентуално затвором. Насупрот томе, физички напад на председника или премијера неке земље вероватно ц́е довести до доживотног затвора. И то је тако без обзира што је то био једнинствени прекршај, а не нешто што се понавља. Бог је бескрајно виши и вец́и од било ког човека. Колико више наши злочини заслужују огромну казну имајући у виду чињеницу да су сви наши греси против Бога (Римљанима 6:23)?

Друго, идеја да престајемо да грешимо после смрти се не налази у Библији. Да ли они који оду у пакао, одједном постају безгрешни и савршени? Не. Они који оду у вечност без Христа биц́е потврђени у својој злоби. Тврда срца биц́е вечно тврда срца. У паклу ц́е бити „плач и шкргута зуба" (Матеј 25:30), али не и покајање. Грешници у паклу ће бити предани својој природи; биц́е заражени грехом, зли, неморални и вечно изопачена биц́а, заувек неискупљени и необновљени. Огњено језеро ц́е бити место вечне побуне против Бога — чак и када та побуна буде осуђена (Откривење 20:14–15; уп. Откривење 16:9, 11). Неспашени људи не греше само 70, 80, 90 или 100 година. Они греше целу вечност.

Оно на шта се то своди је следец́е — ако особа жели да буде одвојена од Бога за вечност, Бог ц́е ту жељу испунити. Верници су они који говоре Богу: „Нека буде твоја воља". Неверници су они којима Бог каже: „Нека буде твоја воља." Воља неспашених је да одбаце спасење кроз Исуса Христа и остану у греху; Бог ц́е ту одлуку и њене последице поштовати зауве

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је могуће да, вечност у паклу, буде праведна казна само за један људски век у греху?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries